vacature

hoofd publiek & presentaties
voor 36 uur per week
vacature

Wij zoeken een bevlogen teamspeler die zorgt voor de beeldbepalende, aantrekkelijke en hoogstaande programmering van onze musea en die leiding geeft aan de afdeling Publiek & Presentaties.

wie zoeken wij

Als Hoofd Publiek & Presentaties ben je eindverantwoordelijk voor onze tentoonstellingen, het onderwijsaanbod, activiteiten, de bijbehorende marketing & communicatie en wat we in de toekomst nog aan publieksproducten bedenken. Samen met de andere leden van het managementteam (MT) zorg je voor de doorontwikkeling van de organisatie en het beleid. Je hebt een duidelijke visie over waar de musea over vijf jaar moeten staan en kunt daar strategisch naartoe werken. Daarbij weet je anderen binnen en buiten je afdeling en de organisatie te inspireren en overtuigen.

Met jouw gevoel voor conceptontwikkeling, publieksbeleving en maatschappelijke impact weet je de behoeftes van de doelgroepen en de doelen van de organisatie feilloos te vertalen naar hoogwaardige tentoonstellingen van (inter)nationale kwaliteit en een aansprekende programmering. Je initieert en structureert overleggen over de tentoonstellingsprogrammering en legt deze langs de strategische doelen van de musea. De positionering van de musea is in jouw handen en je zorgt dat het geheel van programma’s daarop aansluit. Je bepaalt samen met het projectteam de tentoonstellingsconcepten, dat het team vervolgens zelf verder uitwerkt. Je stimuleert de ontwikkeling van onze onderwijs- en activiteitenprogramma’s en zorgt dat die aansluiten op de doelen van de organisatie. Je bent eindverantwoordelijk voor de uitstraling, stem en stijl van onze musea en zorgt dat de marketing en communicatie onze programma’s doelgericht en op gepaste wijze naar buiten brengen. Je motiveert en verbindt, met oog voor ieders individuele expertise, vaardigheden, talenten en passies. Je bewaakt de kwaliteit van de producten en toont veel vertrouwen in je team.

functie-eisen

 • Academisch werk- en denkniveau;
 • Meerjarige ervaring in de creatieve sector;
 • Aantoonbare kennis van kunst, cultuur en geschiedenis;
 • Een (inter)nationaal relevant netwerk;
 • Ervaring met leidinggeven aan professionals;
 • Ervaring en bekendheid met het ontwikkelen van integrale programma’s en publieksproducten (met name tentoonstellingen);
 • Kennis van educatie, marketing en communicatie op hbo-niveau;
 • Kennis van onderzoeksmethoden m.b.t. markt en publiek;
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in tenminste Nederlands en Engels;
 • Bereid om in de regio te wonen.

 

competenties

 • Je snapt de spreidstand van een regionaal museum met (inter)nationale ambitie;
 • Je hebt een heldere visie en creatieve ideeën om die visie te verwezenlijken;
 • Je bent een analytische, conceptuele denker die gemakkelijk structuur aanbrengt;
 • Je bent besluitvaardig en kunt goed delegeren;
 • Je bent ondernemend en resultaatgericht;
 • Je bent een invoelende, inspirerende en verbindende leider, gericht op waardering en samenwerking;
 • Je hebt sterke communicatieve en sociale vaardigheden.

 

organisatie

Het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn internationaal zichtbare en eigentijdse musea waar publiek en kwaliteit voorop staan en die volop bijdragen aan de brede welvaart van de regio. De musea zijn authentiek, betrokken, dynamisch en onderscheidend. Het Fries Museum zet als regionaal museum zijn omvangrijke en gevarieerde collectie in om bewoners en bezoekers te inspireren met een inclusieve blik op kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland (Terpencultuur & Middeleeuwen, Oude Kunst, Toegepaste Kunst & Textiel) en met voor Friesland relevante Moderne & Hedendaagse Kunst en innovatieve laboratoriumtentoonstellingen. Een onderdeel is het Fries Verzetsmuseum, dat zich richt op Friesland in en na de Tweede Wereldoorlog en de verbinding maakt met actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Het nationale Keramiekmuseum Princessehof vertelt in aantrekkelijke tentoonstellingen verhalen over zijn wereldberoemde keramiek (Azië, Europa, Modern & Hedendaags) en over het Nassaupaleis waarin het is ondergebracht, dat ook het geboortehuis van M.C. Escher is. De programma’s van beide musea bestaan uit vaste en wisselende presentaties, educatieve programma’s on site, in situ en online, publieksactiviteiten binnen en buiten de musea, online activiteiten, vriendenverenigingen, zakelijke events, publicaties en merchandising.

Het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn beide financieel gezonde stichtingen en hebben een jaarbudget van resp. 7 en 3 miljoen euro. Ze hanteren de Ethische Code voor Musea, de Code Diversiteit & Inclusie, de Fair Practice Code en de Governance Code Cultuur 2019.

Samen vormen ze de matrixorganisatie FM|PH, die bestaat uit 69 medewerkers (54,3 fte) verdeeld over zes afdelingen (Collecties, Publiek & Presentaties, Faciliteiten & Gastvrijheid, Directie, Finance & Control, Human Resources). Zij werken samen met 175 vrijwilligers, stagiairs, uitzendkrachten, medewerkers ingeleend van andere bedrijven en zzp-ers (museumdocenten). De afdeling Publiek & Presentaties (15 medewerkers, 11,4 fte) omvat vijf teams: Projectleiding tentoonstellingen, Publieksinformatie tentoonstellingen, Educatie, Activiteiten en Marketing & Communicatie.

De komende jaren ligt het accent op:

 • De waardering van de musea en hun collecties in de samenleving versterken;
 • Met relevante kwaliteitsproducten noodzakelijke bezoekerscijfers realiseren;
 • Het publiek en de collecties verbinden, fysiek en online;
 • Van waarde zijn voor publieksgroepen met een diversiteit aan achtergronden;
 • Met innovatief aanbod de vaste aantrekkingskracht van de musea vergroten;
 • Het succes van de voorbije jaren ook na 2024 volhouden;
 • Als lerende organisatie voortdurend verbeteren.

wij bieden

 • Een uitdagende functie voor 36 uur per week in een dynamische en open organisatie met gedreven en fijne collega’s;
 • Een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum cao, maximaal € 5913 bruto per maand bij een 36-urige werkweek;
 • Een voorlopige aanstelling voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

 

Wij volgen de Museum cao. Uitzondering daarop is het pensioenfonds: Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn aangesloten bij het ABP.

solliciteren

Ben jij ons hoofd Publiek & Presentaties? Stuur dan uiterlijk 9 januari 2022 jouw sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per e-mail ter attentie van de heer Kris Callens naar vacature@friesmuseum.nl  onder vermelding van ‘vacature hoofd Publiek & Presentaties’.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer Kris Callens (directeur-bestuurder), k.callens@friesmuseum.nl, tel. 058-2555507.

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 12 januari 2022.
De vervolggesprekken vinden plaats op 18 en 20 januari 2022.

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof  is een inclusieve organisatie die open staat voor alle groepen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. Wij verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van vereiste kwaliteiten.

Zie ook www.princessehof.nl en www.friesmuseum.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid