vetespel

vetespel

het vetespel

In dit speelse onderwijsprogramma gaan leerlingen in twee groepen de strijd met elkaar aan in een vete. Leerlingen kunnen Vetepunten verdienen door opdrachten uit te voeren, die onlosmakelijk verbonden zijn met de tentoonstelling. Zo leren leerlingen door het spelen van het spel actief de verschillende aspecten van Friesland in de middeleeuwen. Het team wat aan het aan het eind van het spel het meeste aantal Vetepunten heeft wint het spel. Ze moeten goed hun best doen, want hun eer staat op het spel!

atelier
Ter aanvulling op het museumbezoek is een beeldende activiteit in ons atelier een aanrader. We hebben twee heel verschillende opties.

optie 1: maak je eigen middeleeuwse initiaal:
leerlingen krijgen een korte introductie in het maken van manuscripten in de middeleeuwen. Zoals het maken van het perkament, de pigmenten die werden gebruikt om verf en inkt te maken en de opbouw van een pagina uit een middeleeuws manuscript, zoals bijvoorbeeld een gebede- of getijdeboek. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met het ontwerpen van een gedecoreerde initiaal.

optie 2: maak je eigen middeleeuwse vaandel met vaandeldieren
Mythen, sagen, legenden, sprookjes en verhalen staan in de middeleeuwen vol met fabeldieren. Het zijn zelfverzonnen mythische monsters, vaak met eigenschappen van verschillende dieren en mensen. Tijdens deze creatieve workshop bedenken leerlingen zelf hun eigen fabeldier en verwerken dit in een vaandel van vilt op stof.

Doelgroep VO onderbouw
Werkvormen kijken, onderzoeken, oplossen, spelen
Leergebieden

Mens en maatschappij (geschiedenis, maatschappijleer)
Kunst en cultuur (CKV)

Lengte 75 minuten
Kosten per leerling € 5,-, in combinatie met een atelierprogramma: € 10,-
Periode 1 oktober 2022 tot 7 mei 2023

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid