partners

de vriendenloterij
partners

vriendenloterij

 

Het Fries Museum is vaste beneficiënt van de VriendenLoterij. De VriendenLoterij steunt met 40% van haar opbrengst een groot aantal culturele instellingen die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Het Fries Museum ontvangt jaarlijks een bijdrage van €200.000. Die bijdrage kan worden ingezet voor verschillende projecten. In 2015 kon mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij het schilderij Entrance of the Theatre van Sir Lawrence Alma-Tadema worden aangekocht. De VriendenLoterij heeft tevens de tentoonstellingen Verzameld Werk (2019), Éric van Hove: Fenduq (2019) en Icons: Topstukken uit de National Portrait Gallery (2021) mede mogelijk gemaakt.

winnaar museumprijs 2015

Elk jaar reikt de loterij De VriendenLoterij Museumprijs uit, een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. In 2015 won het Fries Museum de prijs (toen nog de BankGiro Loterij Museumprijs) voor het beste streek- of stadshistorisch museum van Nederland en won daarmee €100.000. Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis. Een recordaantal mensen bracht in dat jaar een stem uit. 

De BankGiro Loterij Museumprijs was een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid