onderwijs programma

vrijheid, vetes, vagevuur
primair onderwijs
onderwijs programma

vrijheid, vetes, vagevuur

primair onderwijs

Van 10 september 2022 tot 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden.

Het Friesland in de jaren 1067-1567 strekte zich uit van de Zuiderzee tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In een landschap bomvol kastelen, kerken en kloosters kozen de bewoners hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een kenmerkende kledingstijl. De basis voor deze tentoonstelling is de rijke, maar onbekende archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen.

onderwijsprogramma
Leerlingen worden uitgedaagd na te denken over de tijd van de Friese Vrijheid. Hoe was die vrijheid eigenlijk? De wereld was keihard, door strijd en ziektes, maar ook de tijd van het bouwen van kloosters, kerken, steden, dijken, terpen en de opkomst van handel en ambacht. De vele verhalen, geschriften en bijzondere archeologische vondsten brengen de geschiedenis tot leven en bieden een nieuwe blik op hun omgeving.

Vooraf luisteren leerlingen in de klas naar een spannend verhaal/avontuur over Eppo en zijn tweelingbroer Sicco, beide jongens leefden in de 14de eeuw. Zij nemen de leerlingen mee in hun tijd en hun omgeving in de periode van Steden en Staten.

Na afloop krijgt elke leerling een mooi aandenken en een terugkomkaartje mee.

Op de vlucht, geanimeerd verhaal ter voorbereiding op bezoek Vrijheid Vetes Vagevuur

voorbereiding in de klas

verwerkingsles

atelier
Ter aanvulling op het museumbezoek is een beeldende activiteit in ons atelier een aanrader. We hebben twee heel verschillende opties.

optie 1: maak je eigen middeleeuwse initiaal:
leerlingen krijgen een korte introductie in het maken van manuscripten in de middeleeuwen. Zoals het maken van het perkament, de pigmenten die werden gebruikt om verf en inkt te maken en de opbouw van een pagina uit een middeleeuws manuscript, zoals bijvoorbeeld een gebede- of getijdeboek. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met het ontwerpen van een gedecoreerde initiaal.

optie 2: maak je eigen middeleeuwse vaandel met vaandeldieren
Mythen, sagen, legenden, sprookjes en verhalen staan in de middeleeuwen vol met fabeldieren. Het zijn zelfverzonnen mythische monsters, vaak met eigenschappen van verschillende dieren en mensen. Tijdens deze creatieve workshop bedenken leerlingen zelf hun eigen fabeldier en verwerken dit in een vaandel van vilt op stof.

Doelgroep PO groep 5 t/m 8
Werkvormen kijken, onderzoeken, tekenen en samenwerken
Leergebieden Kunstzinnige oriëntatie en oriëntatie op jezelf en de wereld
Lengte een museumbezoek van 75 minuten, in combinatie met aansluitende activiteit in het atelier: 120-135 minuten
Kosten per leerling € 5,-. In combinatie met een programma in ons atelier: € 10,-
Periode 1 oktober 2022 tot 7 mei 2023
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid