partners

de vriendenloterij
partners

vriendenloterij

speel mee en steun het fries museum

fries museum is partner van de vriendenloterij

Het Fries Museum is vaste beneficiënt van de VriendenLoterij. De VriendenLoterij werft fondsen voor organisaties die zich inzetten voor cultuur, het behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. 

De VriendenLoterij steunt met 40% van haar opbrengst een groot aantal culturele instellingen die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Het Fries Museum ontvangt jaarlijks een bijdrage van €200.000. Die bijdrage kan worden ingezet voor verschillende projecten. In 2015 kon mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij het schilderij Entrance of the Theatre van Sir Lawrence Alma-Tadema worden aangekocht. De VriendenLoterij heeft tevens de tentoonstellingen Verzameld Werk (2019), Éric van Hove: Fenduq (2019) en Icons: Topstukken uit de National Portrait Gallery (2021) mede mogelijk gemaakt.

De VriendenLoterij steunt met 40% van haar opbrengst een groot aantal culturele instellingen die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Het Fries Museum ontvangt jaarlijks een bijdrage van €200.000. Die bijdrage kan worden ingezet voor verschillende projecten. De VriendenLoterij heeft tevens de tentoonstelling Icons: Topstukken uit de National Portrait Gallery (2021) en het portret van Anna van Hannover, prinses van Oranje (2021) mede mogelijk gemaakt.

speel mee en steun

Ook u kunt helpen! Uniek aan de VriendenLoterij is dat deelnemers zelf kunnen kiezen welk goed doel of welke culturele organisatie zij steunen. Daarbij gaat maandelijks minimaal 40% van de inleg van uw lot naar het goede doel van uw keuze. Naast dat u hiermee uw zelfgekozen goede doel of culturele partner steunt, ontvangt u een persoonlijke VIP-KAART waarmee uw gratis naar meer dan 145 musea kunt en tot 50% korting ontvangt op talloze dagjes en avondjes uit. Van bioscoop en dans tot musical, dierenpark en opera.

Speel mee voor het Fries Museum >

fries museum op paad

De komende jaren gaat het Fries Museum op ‘en paad. Het museum reist vanaf 2024 drie jaar lang door de provincie met échte collectiestukken, naar de plek waar ze vandaan komen. Het Fries Museum is enorm blij met een gulle gift van de VriendenLoterij, waardoor iedereen in Fryslân straks kan genieten van Friese topstukken. Het museum ontvangt maar liefst 1 miljoen euro voor het project Fries Museum op Paad. De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 goede doelen, clubs en verenigingen. 

winnaar museumprijs 2015

Elk jaar reikt de loterij De VriendenLoterij Museumprijs uit, een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. In 2015 won het Fries Museum de prijs (toen nog de BankGiro Loterij Museumprijs) voor het beste streek- of stadshistorisch museum van Nederland en won daarmee €100.000. Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis. Een recordaantal mensen bracht in dat jaar een stem uit. 

over de vriendenloterij

De VriendenLoterij steunt organisaties op het gebied van cultuur, sport en welzijn die zich inzetten om dagelijks geluk voor iedereen mogelijk maken. Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welke organisatie of instelling ze meespelen en maken direct kans op mooie prijzen. Minimaal 40% van de lotprijs komt ten goede aan 57 culturele partners en ruim 3.500 goede doelen, clubs en verenigingen.      

Ook kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART elke dag beleven wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 135 musea en daarnaast tot 50% korting op talloze dagjes en avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical, dierenpark en opera. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij sinds 1989 in totaal al ruim € 2,1 miljard.     

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid