collectie

objecten & verhalen
de schatkamer van friesland
collectie

collectie

de schatkamer van fryslân

Met ruim 200.000 voorwerpen herbergt het Fries Museum de grootste provinciale collectie van Nederland. Die collectie is heel rijk en divers: van schilderijen tot kasten en van archeologische vondsten tot prachtige kledingstukken, eigenlijk komt alles wel voorbij. De objecten weerspiegelen de samenleving en geschiedenis van Fryslân vanaf de prehistorie tot vandaag. De collectie is de schatkamer van Fryslân en een onuitputtelijke bron voor tentoonstellingen.

Niet alleen in het museum, maar ook online kun je genieten van onze collectie.

ontdek de verhalen achter onze collectie

 

achter de schermen van de schatkamer

Het begint allemaal met het Koninklijk Fries Genootschap. Dat wordt in 1827 opgericht om de Friese cultuur in al zijn aspecten te bestuderen: taal, geschiedenis, archeologie, kunst, materiële cultuur. Al snel schenken adellijke en vermogende leden voorwerpen aan het Genootschap.

In 1877 wordt met die voorwerpen een grote tentoonstelling georganiseerd. De zaaltjes in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden, tijdelijk ter beschikking gesteld door koning Willem III, zijn tot aan de nok toe gevuld. Kaarten van Friesland, terpvondsten, geboortelepels, speelgoed, vaandels en een complete reconstructie van een Hindelooper Kamer overweldigen de bezoekers. Vol of niet, het doel is bereikt: de geschiedenis van Fryslân wordt uitbundig getoond en gevierd. Van de entreeopbrengsten koopt het Genootschap een museumpand, dat in 1881 wordt geopend. Dit is het begin van het Fries Museum.

Nu, bijna anderhalve eeuw later, is onze missie nog bijna hetzelfde: met onze verzameling vertellen we pakkende verhalen over toen en nu. Maar hoe verzamel je Friesland? En hoe houd je die verzameling levend? Neem hieronder een kijkje achter de schermen.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid