onderhouden

zo lang mogelijk bewaren
van de verzameling van fryslân
onderhouden

onderhouden

De afgelopen honderdveertig jaar is de verzameling van het Fries Museum enorm gegroeid. En elk jaar komen er objecten bij. Dat brengt een uitdaging met zich mee: hoe houden we onze verzameling levend? Hoe zorgen we ervoor dat die schatkamer van Fryslân in topconditie blijft en zoveel mogelijk wordt getoond?

De collectie van het Fries Museum wordt bewaard in een speciaal depot, waar we in 2016 zijn ingetrokken. Daar hangt en staat een enorme hoeveelheid kunst en erfgoed. Het gebouw is er speciaal op ingericht: tekeningen liggen in zuurvrije dozen, breekbaar porselein staat veilig opgesteld in stellingkasten, textiel ligt uitgestrekt in speciale laden. Geen straaltje schadelijk zonlicht komt de depotruimtes binnen. Zo wordt de collectie optimaal bewaard. Toch moeten we om de verzameling te bewaren voor volgende generaties regelmatig extra actie ondernemen: onderhouden en restaureren.

Tijdens conditiecontroles (bij binnenkomst, voor een tentoonstelling of bruikleen, of gewoon tussentijds) komen er soms tekortkomingen aan het licht. Het vernis van een schilderij begint met de jaren langzaamaan kleine barsten te vertonen, textiel kan verbleken of rafelen, en met het verstrijken van de tijd wordt zelfs het meest glanzende zilver dof. Er is een enorme hoeveelheid kennis en kunde nodig om de verzameling in topconditie te houden en zo mooi mogelijk te kunnen laten zien. Gelukkig kunnen we rekenen op een gespecialiseerd team van collectiemedewerkers én een aantal externe experts.

In deze video vertelt Marlies Stoter, onze conservator oude kunst, hoe een lijst van een werk van Wigerus Vitringa vervangen werd. De video werd gemaakt door Sije Kingma en was onderdeel van de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland (2019).

Video - Restuareren
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid