kritischer kijken

met activerende opdrachten
kritischer kijken

van kijken naar zien

Als je naar een kunstwerk kijkt, zie jij dan hetzelfde als ik? De studenten worden tijdens dit programma aan de hand van activerende opdrachten uitgedaagd om verder en kritischer te kijken, woorden te vinden voor wat ze zien en met elkaar in gesprek te gaan. Stapsgewijs worden zij zich meer bewust van aannames, vooroordelen, andere perspectieven en hoe die je blik kunnen beïnvloeden. Want is kijken hetzelfde als zien?

De tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân vormt de basis tijdens het museumbezoek. Uiteraard zetten we onze actuele kunsttentoonstellingen ook in bij dit onderwijsprogramma. Dat is tot en met 17 maart 2024 Seeds of Memory en vanaf 28 april 2024 Semâ Bekirović.

. We werken graag op maat en in overleg kan altijd een zwaartepunt op één of meer tentoonstellingen worden gelegd.

Dit museumprogramma is gebaseerd op het gelijknamige museumprogramma 'Van KIJKEN naar ZIEN' van Museum Boijmans Van Beuningen en ontstaan in een samenwerking met uitgever Codename Future (o.a. van de MBO burgerschapsmethode 'De maatschappij dat ben JIJ') dankzij de steun van Fonds 21, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Ars Donandi + W.J.O. de Vries en Tomenco Management & Consultancy.

wat houdt het in?

  • Een gratis (voorbereidende) les in de online omgeving de Teacher’s Tool van Codename Future;
  • Het speciaal ontwikkelde museumprogramma Van KIJKEN naar ZIEN in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Van Abbemuseum Eindhoven of Fries Museum Leeuwarden.

 

wil je het lesprogrogramma doen?

Let op: het lesmateriaal en het museumbezoek moet apart worden aangevraagd.

doelgroep mbo
werkvormen kijken, onderzoeken, interpreteren, discussiëren, reflecteren, mening vormen, samenwerken, verwoorden, verbeelden
leergebieden burgerschap, kunst en cultuur, mens en maatschappij, filosofie, taal
lengte een museumbezoek van 90 minuten, in combinatie met aansluitende activiteit in het atelier: 135 minuten

 

fries museum x new perspectives

New Perspectives is een videoserie gemaakt in het kader van het onderwijsprogramma Van KIJKEN naar ZIEN. Negen uiteenlopende jongeren gaan in vier verschillende musea in gesprek met een rolmodel uit hun eigen stad. Een ontmoeting tussen verschillende werelden met bijzondere gesprekken. Het doel van New Perspectives is om een verbinding te maken tussen kunst en MBO studenten.

Fries Museum x New Perspectives - Sara & Habtamu
Fries Museum x New Perspectives - Colin & Lotte
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid