ambacht in de wereld van nu

mbo
onderwijsprogramma
ambacht in de wereld van nu

éric van hove

onderwijsprogramma voor mbo studenten

Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld komen samen in de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove. Tot begin 2020 laat de grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq zien wat mensenhanden kunnen maken. Tegelijk zet het werk van de kunstenaar aan tot nadenken over globale vraagstukken.

Het motorblok staat voor de kunstenaar symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekende van het klassieke ambacht. Lopendebandwerk in plaats van handwerk. Met zijn imposante replica’s zet Van Hove traditionele ambachten opnieuw op de kaart. Hij combineert de schoonheid van design met actuele thema’s als de verdeling van welvaart en de verschillen tussen het westen en de rest van de wereld.

fryske motor
Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelt de kunstenaar een gloednieuw werk. Gedurende de tentoonstelling werken Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische vakmensen aan de reproductie van de motor uit een veldhakselaar. De Claas Jaguar veldhakselaar is een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. De motor wordt gemaakt van uiteenlopende materialen; van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. In de tentoonstellingsruimte is de voortgang van dit dynamische project te volgen.

fenduq
Fenduq is de naam van het atelier van Van Hove. De naam is een samenvoeging van ‘fenn’ (het Arabische woord voor kunst) en ‘funduq’. Funduqs waren tijdelijke handelsposten waar rondtrekkende karavanen neerstreken om handel te drijven en hun netwerk te onderhouden. In Fenduq komen ambachtslieden, kunstenaars, economen en andere betrokkenen samen. Het is een plek voor productie, maar ook voor dialoog. Fenduq versterkt de bestaande talenten en kwaliteiten van de ambachtslieden en biedt ze een betere positie binnen de Marokkaanse maatschappij.

onderwijsprogramma mbo
In het onderwijsprogramma voor het mbo debatteren studenten over wat ambacht in de wereld van nu betekent.  Studenten onderzoeken de kunstwerken van Eric van Hove, uit welke onderdelen ze bestaan en met hoeveel aandacht ze zijn gemaakt.  Aan de hand van persoonlijke verhalen van de ambachtslieden en Van Hove worden studenten door doen, onderzoeken en kritisch denken uitgedaagd om een beeld te vormen van wat ambacht en vakmanschap eigenlijk is.

In een wereld  waarin het gros van wat we om ons heen verzamelen uit alle hoeken van de wereld geïmporteerd is, worden studenten aangespoord na te denken over lokale en globale producten. Wat is ambacht precies? Waar komen de meeste producten om ons heen eigenlijk vandaan? En waarom zou je nog ambachtelijke producten maken als dit ook in de fabriek kan?

De kern van het onderwijsprogramma vormt een bezoek aan de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq.

Ter voorbereiding in de klas is er verschillend online materiaal beschikbaar. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid tot een beeldende verwerking in het atelier, verzorgd door een museumdocent.

doelgroep MBO, alle niveaus en opleidingen
werkvormen Kritisch kijken en kritisch denken, onderzoeken, samenwerken, presenteren
leergebieden Techniek, burgerschap, beeldende vakken
lengte 75 minuten. In combinatie met een programma in ons atelier verdubbelt de tijd.
kosten per leerling 4,-. In combinatie met een programma in ons atelier: 8,-. 
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid