eric van hove te zien vanaf 2 februari 2019

Het Fries Museum presenteert in 2019 de grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq. Van Hove (Algerije, 1975) doet onderzoek naar de betekenis van lokale ambachten in een sterk geglobaliseerde wereldeconomie. Hij doet dat door industriële producten te reproduceren samen met vaklieden. Binnen het werk van Van Hove komt het lokale en het globale bij elkaar en wordt ambacht in een hedendaagse context geplaatst. Zijn oeuvre stimuleert een herwaardering van hand- en vakwerk en verbindt traditie aan innovatie.

Topstuk van de tentoonstelling is de D9T, een reproductie van het motorblok van een Caterpillar D9 bulldozer. Aanvankelijk werd dit voertuig ontworpen voor de voor bouwprojecten in ontwikkelingslanden. Sinds de Vietnamoorlog wordt deze bulldozer vaak door regimes ingezet om opstanden en rellen neer te slaan en barricades te breken. Het originele motorblok van de Caterpillar is volledig gedemonteerd en de meer dan 290 afzonderlijke onderdelen zijn nagemaakt door ambachtslieden uit verschillende landen. Zo ontstond er een nieuw motorblok gemaakt van onder andere gegraveerd cederhout uit de Atlas, gesneden paarsharthout uit Brazilië, wengéhout uit Kongo en tatajubahout uit Suriname, maar ook materialen als geslepen parelmoer, gesneden beenderen, botten, kermamiek, marmer, koper en tin.

friese motor

Speciaal voor het museum ontwikkelt de kunstenaar tijdens de tentoonstelling een nieuw werk. Hiervoor werken Friese ambachtslieden samen met vakmensen vanuit de rest van de wereld. Zo wordt een motorblok van een landbouwvoertuig gemaakt met Marokkaans houtwerk, Hindelooper schilderwerk, Indonesisch snijwerk, Fries zilverwerk, Zweeds glaswerk en Makkumer aardewerk. In de tentoonstellingsruimte wordt een werkplaats gecreëerd waar de voortgang van dit project te volgen is. Het motorblok dat gereconstrueerd wordt, is aangeboden door HAMOFA.

fenduq

Van Hove werkt  vanuit zijn “Fenduq” in Marrakesh. De naam Fenduq is afgeleid van tijdelijke handelsposten uit het verleden, waar rondtrekkende karavanen neerstreken om handel te drijven en het netwerk te onderhouden. Van Hovens’ Fenduq is een werkplaats waar verschillende ambachtslieden, kunstenaars, economen en andere betrokkenen samenkomen. Het is een plek voor productie, maar ook voor dialoog. Fenduq versterkt de bestaande talenten en kwaliteiten van de ambachtslieden en biedt ze tegelijkertijd een betere positie binnen de Marokkaanse maatschappij.

éric van hove

Éric Van Hove werd in 1975 geboren te Guelma (Algerije). Hij groeide op in Kameroen als zoon van  ingenieurs van ontwikkelingsprojecten in postkoloniaal Afrika. Als gevolg van deze achtergrond reisde Van Hove van jongs af aan over de hele wereld en leerde hij veel verschillende lokale contexten kennen. In 1996 studeerde hij aan het Institute des Arts et Technique Artisanale (IATA) in Namur. In 2005 haalde hij een Master’s diploma in Traditionele Japanse Kaligrafie op de Tokyo Gakugei Universiteit in Tokyo en in 2008 behaalde hij zijn PhD aan de Tokyo University of the Arts (Geidai).