haute bordure

podcast
voortborduren
haute bordure

podcast

luister naar heerlijke borduurverhalen én -frustraties!

Waar denk jij aan bij het woord borduren? Een hobby van weleer, in de avonduren uitgeoefend door je oma? Of juist aan rode lopers en rijkelijk versierde haute couture bruidsjurken? Ben je een ware textielfan, een beginnende kruisstekenkenner of juist een onbekende in de betoverende borduurwereld?

Luister dan nu naar Voortborduren, de podcast bij de tentoonstelling Haute Bordure. Podcastmakers Lieke van den Krommenacker en Alexander Weeber nemen je mee naar het wonderlijke universum van naald en draad, dat mensen en generaties al eeuwen met elkaar verbindt.

Ster-couturier Edwin Oudshoorn gunt je een kijkje in de keuken van zijn Amsterdamse salon, wat de waarde van het ambacht zienderogen doet stijgen. Hoe borduren een bindmiddel kan zijn tussen mensen, horen we van productontwerper Floor Nijdeken. Hij ontwikkelde een heuse borduurinstallatie, die zorgt voor vertier en bijzondere ontmoetingen. Anne Knipping, borduurfanaat en medeweker van het Fries Museum, vertelt over nut, noodzaak én borduurvermaak door de eeuwen heen. En Elsa Nijhof, eigenaar van een handwerkwinkel, onthult waarom borduren als hobby juist garen spint bij een crisis.

Voortborduren sluit naadloos aan bij de tentoonstelling Haute Bordure, die vanaf 3 maart tot en met 18 juli te zien is in het Fries Museum. Of je nu luistert ter voorbereiding op de tentoonstelling of na afloop van je bezoek (of simpelweg omdat je van borduren houdt): de podcast laat een heel nieuw licht schijnen op enkele pronkstukken uit de tentoonstelling, zoals de Prinsjesdagjurk van Koningin Máxima, het unieke spijkerjasje van rapper Ronnie Flex of de fabelachtige jurk van Edwin Oudshoorn.

En te beluisteren in je favoriete streamingsplatform:

Spotify | Apple | Stitcher

‘In de 18de eeuw was het de bedoeling dat je, als je rijk was, een pruik droeg. En die pruik gaat gigantisch jeuken want daar zit heel veel ongedierte in, dus als je thuis bent.. Tja, wij doen dan eigenlijk meteen een pyjamabroek aan, maar wat mannen deden in die tijd was die pruik af (...) en dan zetten ze een muts op. En die lieten ze dan borduren.’ - Anne Knipping, over de herenmutsen.

‘Ik heb een installatie gemaakt, een borduurtafel, of ik noem het ook wel eens sociale machine. (...) Er zit één schaartje bij dus je moet elkaar ook om dat schaartje vragen om een stukje draad af te knippen.’ - Floor Nijdeken, over zijn borduurtafel.

‘Een jurk uit de collectie forget your troubles van Judy Garland. Bereid je voor op de dag des oordeels. (...) Er zullen vast een hoop mensen zijn die kleden zich misschien heel mooi aan. Maar er zullen ook een hoop mensen zijn die denken: Ik kan nu nog een keer die jurk aan en ik ga een soort carnaval vieren want we gaan al zingend ten onder. Dat contrast, daar kan ik heel blij van worden, en dat kan dan ineens een collectie worden.' - Edwin Oudshoorn, over zijn haute couture jurk.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid