art rocks

collectie
muziekcompetitie
art rocks

art rocks

muziekcompetitie

felix ter avest namens fries museum in de finale

Het nummer Zal zijn van Felix ter Avest, gemaakt bij het werk Dag en Nacht van M.C. Escher uit de collectie van het Fries Museum,  is een van de acht finalisten van museumcompetitie Art Rocks. Honderden muzikanten vertaalden het afgelopen jaar kunstwerken uit Nederlandse musea naar muziek. In de finale, aanstaande zaterdag 8 mei om 23:00 uur te zien op NPO 3, strijden de acht finalisten vanuit Paradiso Amsterdam om de winst.

Felix ter Avest liet met zijn melodieuze nummer Zal zijn de vijf andere inzendingen van het Fries Museum uit de halve finale achter zich. Felix liet zich naar eigen zeggen in het werk van Escher inspireren door het hevige contrast en de aparte sfeer van het werk. ‘Het landschap is in één moment in twee tegenovergestelde toestanden te zien. De onduidelijke scheidingslijn tussen vogels en weiland en het duizelingwekkende perspectief laat de afbeelding zowel kalmerend als onheilspellend op mij overkomen’. Deze emoties zijn terug te vinden in het nummer, waarvan Felix niet alleen de tekst schreef maar ook de zang verzorgt en trompet speelt.

felix ter avest - zal zijn

Voor het Fries Museum drongen zes inzendingen mee naar een finaleplek. De inzendingen waren zeer divers: van een hiphoptrack gebaseerd op Eschers Dag en Nacht tot een gevoelig lied, geïnspireerd op het collagekunstwerk Thabiso en Tshepiso van de Zuid-Afrikaanse Neo Matloga. Ook haalden twee nummers gebaseerd op de bijzondere gezichtsconstructie bij de boomkistgraf van Hegebeintum de halve finale. Bekijk alle inzendingen uit het Fries Museum op de website van Art Rocks: Inzendingen - Muziekcompetitie Art Rocks

over art rocks

Hoe klinkt een Van Gogh? Of Mata Hari? De landelijke muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van topmusea. Het Fries Museum doet dit jaar mee en stelt daarmee ook verschillende werken beschikbaar als inspiratie voor muzikanten. Associaties en emoties die kunst bij de muzikanten oproept, vertalen zij naar een nummer. Voor publiek zijn al deze soundtracks een manier om kunst in musea op een andere manier te ervaren.

De geselecteerde werken uit onze collectie zijn:

  • amo te ama me
  • gezichtsreconstructie bij boomkistgraf van hegebeintum
  • danskostuum van mata hari
  • dag en nacht
  • celdeur uit het huis van bewaring
  • thabiso le tshepiso
  • portret van saskia uylenburgh


Ontdek hier meer over de werken.

kovacs

In 2013 was ze daar ineens, Sharon Kovacs (29), de zangeres met het kortgeschoren haar en het rauwe, donkere stemgeluid. Haar muziek is doordringend en vooral heel puur. Met haar hit My Love wist ze menig hart te veroveren en werd ze al snel uitgeroepen tot Serious Talent en 3FM Megahit. Optredens op Lowlands, North Sea Jazz en internationale festivals volgden.

Voor de vijfde editie van Art Rocks schreef Kovacs een lied bij het danskostuum van Mata Hari.

kovacs rockt het danskostuum van mata hari

"Een eerbetoon aan de vrouw die fascineert door het mysterie dat haar omringt en de wijze waarop ze zo tragisch aan haar einde kwam. Een vrouw die eigenlijk helemaal niet van die tijd was. Ook liet ze zich inspireren door verscheidende danseressen uit het oosten waar ze dan weer haar eigen unieke draai aan gaf, iets wat ik ook graag hoor in mijn eigen muziek. Al met al de juiste ingrediënten voor een boeiende soundtrack wat mij betreft."

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid