masterclass

marcella van oost
witwerk
masterclass

witwerk

masterclass met marcella van oost

Het Friese witwerk omvat veel verschillende randen en prachtig versierde letters. Deze randen en letters werden gebruikt om het fijne linnengoed te verfraaien en te merken. In deze masterclass oefen je verschillende borduursteken op een klein proeflapje waarmee je de mooie randjes kunt naborduren of zelf samenstellen. Er wordt geoefend op een sneewerkje en ook de stoprandjes die in het Friese witwerk worden gebruikt komen aan bod.

We experimenteren met verschillende garens in linnen of zijde op fijn en minder fijn geweven linnen stof. Na alle oefening kan gewerkt worden aan een tijdrovend werkstukje waarin al het geleerde een plekje zal vinden. Het wordt tot in de puntjes verzorgd met...geborduurde puntjes en een splitje.

Marcella van Oost is techniekexpert, ze deed samen met Margreet Beemsterboer diepgravend onderzoek naar verschillende Nederlandse borduurtechnieken. Witwerk is een van die technieken en was heel populair, met name in Friesland, in de tentoonstelling Haute Bordure is er een hele zaal aan gewijd.

Je werkt in het atelier van het Fries Museum, het atelier ligt dicht bij de tentoonstelling Haute Bordure, alle noodzakelijke maatregelen worden vanzelfsprekend in acht genomen.

Datum: zaterdag 5 en zondag 6 juni
Tijd: 10:00 - 16:30 uur
Prijs: €225,00, voor studenten €175,00 (inclusief materialenpakket, koffie, thee en entree museum) [UITVERKOCHT]
Locatie: Fries Museum Leeuwarden, maximaal 8 deelnemers
Aanmelden via Crafts Council Nederland

De masterclasses organiseren we in samenwerking met Craft Council Nederland. Mail voor praktische vragen en/of opmerkingen Willemien Ippel via willemien@craftscouncil.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid