onderwijs programma

kate & christoffel bisschop
primair onderwijs
onderwijs programma

christoffel & kate bisschop

primair onderwijs

Van 17 juni 2023 t/m 7 juli 2024 kun je je helemaal onderdompelen in de wereld van Christoffel Bisschop en zijn vrouw Kate. Dit kunstenaarsechtpaar leefde in de 19de eeuw, maar verzamelden heel veel prachtige voorwerpen uit de 17de eeuw. Ze woonden in Scheveningen, in Villa Frisia. Dat huis stond van boven tot onder vol met oudhollandse en Hindelooper interieurstukken uit die 17de eeuw. Die voorwerpen spelen een hoofdrol in de schilderijen van Christoffel Bisschop, want hij bedacht daar prachtige verhalen in verf bij. Zo sta je bijvoorbeeld oog in oog met een jongen die een wieg beschildert en zie je diezelfde wieg ook in het echt in het museum!

onderwijsprogramma

Voor het museumbezoek worden de leerlingen al meegenomen in de wereld van Christoffel en Kate omdat ze een brief van hen ontvangen. Het echtpaar heeft een probleem, want ze hebben teveel spullen verzameld en kunnen niet beslissen wat nu het belangrijkst is om te bewaren om te gebruiken in schilderijen. Ook kan in de klas de voorwerpenQUIZ worden gedaan, om alvast een beeld te krijgen welke voorwerpen ze verzamelden en waar die voor gebruikt werden. In het museum duiken de kinderen daarna dubbeldiep de geschiedenis in: naar de tijd waarin Bisschop leefde én naar de tijd waar hij zo naar verlangde. Op allerlei manieren onderzoeken de leerlingen hoe Bisschop in zijn schilderijen verhalen maakte met spullen van vroeger. Natuurlijk maken de leerlingen zelf verhalen en brengen ze de schilderijen tot leven. Net als Bisschop mixen en matchen ze verleden, heden en toekomst in elkaar tot fantasievolle nieuwe verhalen! 

terugkomkaartje

Na afloop krijgt iedere leerling een terugkomkaartje mee. Hiermee mogen ze met twee volwassenen gratis op een ander moment nog eens langskomen. Samen een museumspel doen, bijvoorbeeld bij de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop, verlangen naar vroeger, is een aanrader! Vraag ernaar bij de collega’s van de receptie.

atelier

Ter aanvulling op het museumbezoek is een beeldende activiteit in ons atelier mogelijk. Informeer bij de collega’s van officemanagement naar de mogelijkheden.

Doelgroep PO groep 5 t/m 8
Werkvormen kijken, onderzoeken, tekenen en samenwerken
Leergebieden Kunstzinnige oriëntatie en oriëntatie op jezelf en de wereld
Lengte een museumbezoek van 75 minuten, in combinatie met aansluitende activiteit in het atelier: 120-135 minuten
Periode tot en met 7 juli 2024
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid