onderwijs programma

kate & christoffel bisschop
primair onderwijs
onderwijs programma

christoffel & kate bisschop

voortgezet onderwijs

Van 17 juni 2023 t/m 7 juli 2024 kun je je helemaal onderdompelen in de wereld van Christoffel Bisschop en zijn vrouw Kate. Dit kunstenaarsechtpaar leefde in de 19de eeuw, maar verlangden naar vroeger, naar de 17de eeuw. Hun huis in Scheveningen, Villa Frisia , stond van boven tot onder vol met oudhollandse en Hindelooper interieurstukken uit die 17de eeuw. Die voorwerpen spelen een hoofdrol in de schilderijen van Christoffel Bisschop, want hij bedacht daar prachtige verhalen in verf bij. Zo sta je bijvoorbeeld oog in oog met een jongen die een wieg beschildert en zie je diezelfde wieg ook in het echt in het museum!

onderwijsprogramma

De studenten onderzoeken en beleven op allerlei manieren het werk en de interieurs van dit bijzondere echtpaar. Ze duiken dubbeldiep de geschiedenis in: naar de tijd waarin het echtpaar Bisschop leefde én naar de tijd waar ze zo naar verlangen. Christoffel en Kate weten precies hoe verhalen vertellen met schilderijen werkt: een bonte mix van mensen, kostuums en interieurs komt voorbij in wisselende combinaties en nieuwe verhalen ontstaan. Het ene moment proberen studenten uit te vinden uit welke tijd een voorwerp komt, dan weer verzinnen ze de volgende scène bij een schilderij en maken een tableau vivant, of ze beargumenteren wie welk cadeau aan het echtpaar gaf.

studenten brengen met hun eigen verhalen de schilderijen tot leven. Net als Bisschop mixen en matchen ze verleden, heden en toekomst in elkaar tot fantasievolle nieuwe verhalen! Informeer ons via het aanmeldformulier vanuit welke opleiding en -niveau je dit programma wilt doen, dan zorgen we voor een goede aansluiting van het bezoek op de interesses van de studenten. 

terugkomkaartje

Na afloop krijgt iedere student een terugkomkaartje mee. Hiermee mogen ze met twee volwassenen gratis op een ander moment nog eens langskomen. Samen een museumspel doen, bijvoorbeeld bij de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop, verlangen naar vroeger, is een aanrader! Vraag ernaar bij de collega’s van de receptie.

atelier

Ter aanvulling op het museumbezoek is een beeldende activiteit in ons atelier mogelijk. Informeer bij de collega’s van officemanagement naar de mogelijkheden.

Doelgroep MBO
Werkvormen kijken, onderzoeken, interpreteren, discussiëren, reflecteren, mening vormen, samenwerken, verwoorden, verbeelden
Leergebieden burgerschap
kunst en cultuur
mens en maatschappij
taal
Lengte 60-75 minuten. In combinatie met een programma in ons atelier verdubbelt de tijd
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid