eerdere projecten

planeet escher

In 2018 stond Leeuwarden in het teken van Escher. De werken van de in Leeuwarden geboren graficus zijn wereldberoemd, tijd om ook in zijn geboortestad aan de slag te gaan met zijn gedachtegoed. Naast de grote tentoonstelling Escher op reis en Phantom Limb: art beyond Escher werden er allerlei projecten gestart met Escher als inspiratiebron. Escher had een unieke manier van kijken: kijk ook anders, doe mee! Op allerlei manieren kon men meedoen: Start je eigen project of deel jouw Escheriaanse gedachten of afbeeldingen met #planeetescher #alleskan. 

Van een onderaards gebouw in het centrum van de stad, mysterieuze figuren in het graan, een deken van 1000 vierkante meter: op planeet Escher is dit heel gewoon.

M.C. Escher daagt ons uit om anders te kijken. Een oneindige trap waarop je nooit hoger komt. Een vogel die tegelijk een vis is. Water dat omhoog stroomt.Kijk om je heen en verruim je blik. Normale dingen waaraan je zo voorbijloopt, zitten vol onverwachte mogelijkheden. Zie je een plas water of een spiegel? Zie je een stopcontact of een gezicht?

Klik hier voor meer informatie over Planeet Escher

Foto: Marc de Fotograaf

70 jaar vrijheid

‘Cultuureducatie is het leren over, door en met cultuur en is van groot belang voor het onderwijs. Het leert je nadenken over de wereld om je heen en biedt diverse mogelijkheden om je te uiten en om de ander te begrijpen. En het leert je om op een creatieve manier met problemen en uitdagingen om te gaan.’

ROC Friese Poort wil graag vormgeven aan de uitdagingen van de toekomst. Vanuit een sterk eigen merk wil het ROC vormgeven aan een ‘plus’ in het onderwijs. Daarom heeft de vestiging Leeuwarden-Dokkum gekozen voor een kunst- en cultuurarrangement voor alle eerstejaars studenten van Zorg en Welzijn.

Hoofddoel is om in de basis van alle beroepsopleidingen de MBO-student kennis te laten maken met zaken als kritisch denken, sociale- en culturele vaardigheden, ondernemerschap, creativiteit en samenwerken. 

De studenten volgen naar keuze een half jaar lang één van de kunst- en cultuurcursussen: schilderen, beeldhouwen, zang, dans, film- en fotografie, theater of kunstgeschiedenis. Van januari tot juni 2015 is drie lesuren per week geïnspireerd op het thema 70 jaar vrijheid toegewerkt naar een eindpresentatie per cursus.

Studenten van de cursussen film- en fotografie, schilderen en kunstgeschiedenis laten in een tentoonstelling hun verbeelding van 70 jaar vrijheid zien. Voor deze studenten was een programma van het Fries Film Archief in Slieker Film en een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum en het Fries Museum onderdeel van de cursus.

bevrijding

friese topstukken

Overal in Friesland vind je kunst, cultuur en geschiedenis. Daarom lanceerde het museum de website en app Friese Topstukken. Op www.friesetopstukken.nl kun je zien waar de voorwerpen uit het Fries Museum vandaan komen. Wist je dat Grutte Pier (met zijn grote zwaard) uit Kimswerd kwam, of waar Mata Hari in Leeuwarden woonde? Het museum ontwikkelde ook een bijzonder lespakket. Leerkrachten van 500 Friese basisscholen kregen met het projectpakket Friese Topstukken handvatten om samen met de leerlingen te kijken naar de wereld om hen heen.   

Directeur Saskia Bak gaf maandag 25 februari 2013 het startsein voor het project Friese Topstukken bij het schoolgebouw de Stringen in Akkrum. Honderden leerlingen en de directeuren van obs Akkrum en de Ds. Hasperschool bestempelden zichzelf met een lijst tot Friese Topstukken. De meest bijzondere filmpjes en foto’s van alle ingezonden topstukken van de scholen hebben een plekjeverdiend in een tentoonstelling bij het Fries Museum. Eén klas won wel een heel bijzondere prijs: een nacht in ús museum!

hoe het werkte

Via de website of de app onderzochten de leerlingen welk museumstuk uit hun dorp, stad of streek kwam. Daarna gingen ze zelf aan de slag om de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland in beeld te brengen. Wat zijn dingen die hen inspireren? Welke personen, voorwerpen of landschappen vinden zij bijzonder? De leerlingen maakte een 1-minuut filmpje of een foto van hun Friese Topstuk. Daarbij gebruikte ze de lijst van de poster uit het projectpakket of maakte ze zelf een lijst.

friese topstukken markt

Achttien klassen van PCBO-scholen uit Leeuwarden en omgeving zijn aan de slag geweest met Friese Topstukken en presenteerden op 10 april op de Friese Topstukkenmarkt in het Fries Museum hun resultaten. De kinderen brachten hun eigen topstuk mee naar het Wilhelminaplein en presenteerden hun verhaal.

friese topstukken in tjsek

Het programma 'Tsjek' van Omrop Fryslân liet zien hoe leerlingen van de Ds. Hasperschool in Akkrum op pad gingen om hun Friese Topstukken in beeld te brengen. Tessa en Kaz gingen naar het speelpark, Sven Mollema en Sven Bosma vonden het leugenbankje een topstuk en Femke en Elat gingen naar de slager om de friese droge worst te proeven en op de foto te zetten