fries museum

in mildam
vrijdag 6 oktober
fries museum

Rond 1887 werd vlakbij Mildam een mysterieuze ontdekking gedaan. Tijdens de uitgraving van de nieuwe, kaarsrechte Tjonger, werden een aantal vreemde metalen voorwerpen gevonden. De voorwerpen werden naar het Fries Museum gebracht waar ze oorspronkelijk gelabeld werden als ‘reiskandelaars’. Pas vorig jaar wees onderzoek uit dat de voorwerpen geen kandelaars waren, maar onderdelen van middeleeuwse polsstoksperen (in het Oud-Fries heette dit een kletsie). In de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden en het bijbehorende boek speelde de vondsten een hoofdrol. Door de kletsievoetjeskon er een replica gemaakt worden van zo’n typisch Oud-Fries wapen, die getest werd door polsstok-kampioen Ysbrand Galama. Dit nieuws haalde in 2022 zelfs de NOS.

Nu, 136 jaar na de vondst, keren deze ‘kletsievoetjes’ voor even weer terug naar hun oorsprong. Op 6 oktober 2023 is het Fries Museum op bezoek in Mildam. De kletsievoetjes en een speerpunt zijn dan te zien in het Hof van Schoterland. Medewerkers van het museum zijn aanwezig om meer over deze bijzondere voorwerpen te vertellen en met de dorpsbewoners in gesprek te gaan. Geniet om 18.30u van een college door conservator Diana Spiekhout. Voor kinderen is er een speciale kinderworkshop. Het museum wil graag alle inwoners uitnodigen langs te komen, de voorwerpen te bekijken en in gesprek te gaan.

Datum: vrijdag 6 oktober 2023
Tijd: 16.00 – 20.00u
Locatie:
Hof van Schoterland, Schoterlandseweg 50, 8454 KG Mildam
Prijs: gratis
Van te voren aanmelden is niet nodig, wandel gerust binnen.

programma

familieworkshop
Ook voor de jongste dorpsbewoners is er genoeg te beleven. Schuif bijvoorbeeld aan bij de workshop polsstokspeer maken met Sebastiaan Pelsmaeker. Sebastiaan is als archeoloog gespecialiseerd in het maken van museumreplica’s. Hij maakte onder andere de replica van de kletsie die te zien was in de grote middeleeuwententoonstelling.

college door de conservator
Kom alles te weten over de middeleeuwen rondom de Tjonger. Om 18.30u geeft conservator Diana Spiekhouteen college over de kletsie. Ze presenteert ze onderzoek naar deze bijzondere voorwerpen én gaat graag met u in gesprek.

fries museum op paad

Het Fries Museum gaat de komende jaren op ‘en paad! In Mildam voert het museum een pilot uit voor het grotere project in 2024. We willen hier graag van de mensen horen wat zíj willen. Ook willen we testen hoe het werkt om een collectiestuk te presenteren Met Fries Museum op Paad wil het museum de collectiestukken terugbrengen waar ze vandaan komen. De voorwerpen, schilderijen en gebruiksstukken zijn dan eenmalig weer terug op hun vindplekken. De museumstukken vormen op locatie de basis voor ontmoeting, verbinding en goede gesprekken. Wat betekent erfgoed voor ons? Wat vertelt het over mij en mijn identiteit? Is het belangrijk om kunst en erfgoed te bewaren? En: welke herinneringen en verhalen over een plek roept zo’n object op? De ontmoeting is wederkerig, want het museum gaat drie jaar lang verhalen, voorwerpen en foto’s van bewoners documenteren. Zo wordt ter plekke de kennis over de collectie verrijkt. Klik hier voor meer informatie over Fries Museum op Paad.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid