oktober

maand van de geschiedenis
colleges, rondleidingen en meer
oktober

maand van de geschiedenis

activiteiten

koop tickets

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht. In het Fries Museum doe je mee met colleges, rondleidingen en stadswandelingen over rampspoed in de middeleeuwen.

 

duo college 

het mystery van mata-hari en haar rol bij de grote oorlog
Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden stierf voor het Franse vuurpeloton op 15 oktober 1917, slechts 41 jaar. Haar artiestennaam Mata-Hari werd wereldwijd het synoniem voor de vervaarlijke vrouw, omgeven door mythes.
Op zondagmiddag 23 oktober in het Fries Museum vertellen Angela Dekker en Jessica Voeten over de opkomst en ondergang van de fascinerende Friezin, die met haar exotische danskunst en haar onweerstaanbare persoonlijkheid roem vergaarde bij de Europese beau monde. In een duo-college werpen de auteurs nieuw licht op haar rol tijdens de Grote Oorlog.
zondag 23 oktober 
13:00 - 14:30 uur
€5,- (excl. museumentree)

Aanmelden kan via de ticketpagina

rondleiding en stadswandeling 

de mysterieuze vrouw in een rampzalige tijd 
Lang, donker en niet bijzonder knap, maar buitengewoon aantrekkelijk. Een elektriserende persoonlijkheid en een uitstekende neus voor publiciteit. Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren aan De Kelders in Leeuwarden, is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Ze betovert het societypubliek met haar exotische dansen, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over het mysterie Mata Hari.
Op zaterdagmiddag 22 oktober neemt stads- en museumgids Henk Leutscher je mee door het museum langs het bijzondere danskostuum van Mata-Hari. Daarna neemt hij je mee naar buiten voor een stadswandeling langs locaties die voor Mata-Hari belangrijk zijn geweest.
zaterdag 22 oktober 
tijd: 14:00 — 15:30
Prijs: €6,- (excl. museumentree)
Aanmelden via onze ticketpagina

rondleidingen

De rondleidingen van de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur staan in de maand oktober in het teken van Maand van de Geschiedenis. Hierin wordt je meegenomen door de rampspoed jaren die Tota Frisia heeft gekend in de 14e eeuw. 

Elke zondag vanaf 11 september
Tijd: 12.30 - 13.30u
Prijs: 6 euro, excl. museumentree
Aanmelden via de ticketpagina

rondleiding

rampspoed in de middeleeuwen
Conservator Diana Spiekhout neemt je mee naar de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur. Ze staat onder andere stil bij de apocalyptische tijden voor Tota Frisia in de 14de eeuw. Toen noodweer, veeziekten, mislukte oogsten, hongersnood, oorlogen, veldslagen en de pest de Friezen teisterden.
zondag 8 januari
13.30 - 14.30 
6 euro, excl. museumentree
Aanmelden via de ticketpagina

 

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid