de levens van

mata hari
vanaf 9 december 2023
de levens van

de levens van mata hari

moeder, gescheiden vrouw, danseres en spionne

Mata Hari. Ruim honderd jaar na haar dood spreekt haar levensverhaal nog steeds tot de verbeelding. Als Mata Hari veroverde de Friese Margaretha Zelle met sensuele tempeldansen de harten van het grote publiek en van menig officier. Tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de Fransen haar beschuldigden van spionage en een executiepeloton in 1917 haar leven beëindigde. Op 9 december opent in het Fries Museum een intieme, vaste expositie ‘De levens van Mata Hari’. In deze presentatie wil het museum recht doen aan de vele kanten van het leven van deze beroemde Friezin. De expositie wordt voor ten minste drie jaar onderdeel van de vaste presentatie op de eerste verdieping van het museum.

Achter het beroemde verhaal van de danseres Mata Hari schuilt een tragische historie. Waarom besloot ze als jonge moeder naar Parijs te vertrekken? En wat hebben een gezinsdrama en een noodlottig huwelijk daarmee te maken? In een nieuwe vaste presentatie werpt het Fries Museum licht op de vier verschillende levens van Margaretha Zelle: als moeder, als gescheiden vrouw, als danseres en als spionne. Mineke Bosch, historicus en emeritus hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen met een specialisatie in vrouwengeschiedenis, voorziet in de presentatie het leven van Margaretha Zelle van historische context.

de levens van mata hari

In deze nieuwe, intieme presentatie laat het museum de hoogtepunten uit zijn uitgebreide collectie Mata Hari-memorabilia zien, aangevuld met bijzondere stukken van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Te zien zijn onder andere de originele overlijdensakte van Margaretha Zelle, bijzondere voorwerpen uit de kindertijd van haar zoon Norman en dochter Non en een gebedenboekje dat Margaretha bij zich droeg in haar dodencel. Maar ook nog nooit eerder vertoonde voorwerpen komen voorbij, zoals een een poederdoos en sigarettenpijpje, volgens de overlevering achtergelaten door Mata Hari bij een toneelschrijver in Rotterdam.

Mata Hari, zwartwit foto, 1906, Collectie Fries Museum, Leeuwarden
Mata Hari, zwartwit foto, 1906, Collectie Fries Museum, Leeuwarden
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid