hindeloopen 2 juli 2016 t/m 2 juli 2019

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

In de 17e en 18e eeuw nemen de Hindelooper zeekapiteins spullen van over de hele wereld mee terug naar huis. Door deze vele invloeden ziet Hindeloopen er heel anders uit dan de rest van Friesland. Vrouwen lopen in kleurrijke stoffen uit India, Aziatisch porselein siert het woonvertrek en rijk gedecoreerde houten meubels zijn populair onder de bevolking. 

Eind 18e eeuw stort de handel in en raakt Hindeloopen geïsoleerd. De bevolking gaat zich meer en meer op de visserij richten in plaats van op de handel en de stroom van buitenlandse invloeden stopt. De mengelmoes van Hollandse en exotische huisinrichting en kleding bleef en kwam bekend te staan als typisch Hindeloopers.

modern

Al in de 19e eeuw kreeg men oog voor de bijzondere Hindelooper stijl. In 1878 veroverde de kleurrijke Hindelooper kamer de harten van de bezoekers van de Wereldtentoonstelling in Parijs. De  kamer liet een typisch Hindelooper interieur zien en komt bekend te staan als ‘typisch Hollands’. Na de Wereldtentoonstelling reist de demontabele kamer de wereld over. Ook tegenwoordig worden kunstenaars nog beïnvloed door de Hindelooper stijl. Zo hebben Viktor en Rolf jurken ontworpen, geïnspireerd op deze eigenwijze stijl en bracht ontwerpster Christien Meindertsma in samenwerking met Roosje Hindeloopen een nieuwe meubelcollectie tot stand.

hindeloopen