escher op reis

28 april 2018 t/m 28 oktober 2018
escher op reis

escher op reis

28 april 2018 t/m 28 oktober 2018

Het Fries Museum haalde M.C. Escher terug naar zijn geboortestad Leeuwarden. In Escher op reis (28 april t/m 28 oktober 2018) volgde je zijn ontwikkeling van grafisch talent tot wereldberoemd kunstenaar. Met meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen trad je in de voetsporen van de reislustige graficus, die in Italië en Spanje inspiratie vond voor zijn bekendste werken.

Escher op reis is met in totaal 256.450 bezoekers de best bezochte tentoonstelling ooit in het Fries Museum. De tentoonstelling werd met een rapportcijfer van een 8,4 zeer hoog gewaardeerd door het publiek.

aftermovie escher op reis
M.C. Escher’s “Kringloop” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com
M.C. Escher’s “Kringloop” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com
M.C. Escher’s “Waterval” (1961) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com
M.C. Escher’s “Waterval” (1961) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Links: M.C. Escher’s “Kringloop” (1938)  en rechts: M.C. Escher’s “Waterval” (1961) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeelding te zien.

De reis begon in het grauwe platte Nederland en voerde je mee naar de zon en de bergen van de Méditerranée. Eschers reislust bleek bepalend voor zijn artistieke ontwikkeling. De schetsen die hij onderweg maakte, zijn de inspiratie voor de topstukken waarin hij jaren later de werkelijkheid naar zijn hand zette. De tentoonstelling eindigde met deze iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken.

grenzeloze creativiteit

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden, waar tegenwoordig Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Na zijn studie trok Escher de wijde wereld in. Hij verhuisde naar Italië, waar hij gelukkige en productieve jaren beleefde. Op een ezel trok hij de bergen in om charmante dorpjes en karakteristieke vergezichten vast te leggen. Zodra het donker werd bond hij een zaklampje aan zijn knoopsgat en schetste hij de aanblik van Rome bij nacht. De prenten uit deze periode verraden Eschers fascinatie voor opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Na omzwervingen langs Zwitserland en België belandde hij uiteindelijk in Baarn. Daar verwerkte Escher zijn mediterraanse indrukken tot complexe beelden en onmogelijke werelden. Aan het einde van Eschers reis laat hij met topstukken als Belvédère (1958) en Metamorphose II (1939-1940) niet alleen zijn technische kunnen en wiskundige trucjes zien; wie goed kijkt ontdekt ook zijn voorliefde voor het Italiaanse landschap.

escher komt thuis

Je kon treden in de voetsporen van Maurits Cornelis Escher! Je maakte je eigen houtsnede in de Escherstudio, nagebouwd naar voorbeeld van zijn werkplaats in Rome door art-director Leo Zandvliet. Of je maakte een selfie met de bol waarin de studio gereflecteerd wordt; een knipoog naar het topstuk Hand met spiegelende bol (1935).

Om echt in de huid van Escher te kruipen volgde je zijn reis met de audiotour. Jarenlang deed de kunstenaar via brieven en dagboeken verslag van zijn avonturen onderweg. In de audiotour kwam de meester zelf aan het woord, vertolkt door topacteur Pierre Bokma.
Nog dichterbij Escher komen? In de tentoonstelling kon je De metamorfose van Escher bekijken. In deze interactieve documentaire van de NTR ontdekte je de kleine details in Eschers werk en leerde je meer over zijn techniek en plaats in de kunstgeschiedenis.

trailer escher op reis

2018 = m.c. escher in het fries museum

Het jaar dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was, stond het museum in het teken van Escher. Naast Escher op reis, presenteerde het Fries Museum het hele jaar de tentoonstelling Phantom Limb: art beyond Escher. Met indrukwekkende installaties zetten hedendaagse (inter)nationale kunstenaars je op het verkeerde been. Ze schiepen een wereld waarin niets was wat het leek, net zoals Escher dat deed. Bovendien daagde het museum mensen uit om zich te laten inspireren door de wereldberoemde graficus. De uiteenlopende projecten werden samengebracht op planeetescher.nl.

All M.C. Escher works © the M.C. Escher Company  Baarn-the Netherlands
M.C. Escher ® is a Registered Trademark. All rights reserved. www.mcescher.com

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING, het Blockbusterfonds, het Mondriaan Fonds, de Gemeente Leeuwarden, St. Anthony Gasthuis, De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Aegon, Provinsje Fryslân en de BankGiro Loterij.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid