phantom limb 26 januari 2018 t/m 6 januari 2019

In deze tentoonstelling nemen tien hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland je mee naar een wereld waarin niets is wat het lijkt. Hun kunstwerken spelen met contrast, licht, orde, perspectief, oneindigheid en ruimtelijkheid. Ze plaatsen je in een wereld die schijnbaar onmogelijk is en geven een vervreemdende fysieke beleving.

Bij een phantom limb, of fantoompijn, registreren de hersenen een gevoel of pijnsensatie die er niet is. Dat is ook het geval bij het werk van Oscar Santillan. Hij presenteert een eiland dat niet bestaat. Bermeja in de golf van Mexico, stond jarenlang aangegeven op topografische kaarten. Toen Mexico en de Verenigde Staten hun territoriale wateren wilden vastleggen bleek het plotseling verdwenen te zijn. Santillan reisde naar de exacte coördinaten van het fantoomeiland en verzamelde daar honderden liters zeewater. Hieruit destilleerde hij zout dat samengeklonterd het eiland gestalte geeft. Bermeja bestaat nu nog slechts bij de gratie van Santillans werk en onze fantasie.

feit of fictie

In het werk van Patrick Corillon loop je in de voetsporen van zijn fictieve muze Oskar Serti. Als kijker neem je de werkelijkheid van Serti over. Zo wordt ongemerkt de grens tussen realiteit en fictie overschreden. Je bent plotseling zelf de hoofdrolspeler van het verhaal. Saskia Olde Wolbers geeft in video vorm aan haar onwerkelijke werelden. Ruimtes die doen denken aan vervreemdende filmsets zijn het decor van eigenaardige gebeurtenissen en lijken in onaardse vloeistoffen gedompeld. Dominique Teufen plaatst je in een kamer waar net een feestje is geweest. Door haar aanpassingen aan de ruimte bekruipt je het gevoel van desoriëntatie.

“Spektakelstukken volgen elkaar op…
Alle zintuigen op scherp” 

★★★★
- De Volkskrant 

diepte

Ook in de fotografie zijn kunstenaars in staat om de realiteit een onverwachte wending te geven. Marc Philip van Kempen fotografeert zijn eigen chaotische decors. De werken lijken geen twijfel te laten bestaan dat de beelden bewerkt zijn. Het zijn echter niet de foto’s, maar de objecten die gemanipuleerd zijn. De jonge kunstenaar Matthijs Munnik omringt je met kleur. In zijn installatie Luminal speelt hij met perspectief en diepte, waardoor je in een oneindige, kleurrijke leegte stapt.

       ★★★★
        - Trouw

kermis

De Duits/Turkse Funda Gül Özcan oogst momenteel lof met haar kijkkasten waarin ze traditionele trucages met hedendaagse projecties en illusies combineert. In Phantom Limb: Art beyond Escher ontdek je haar meest recente diorama’s waarin ze een visuele kakafonie rondom een fictieve kermis presenteert, compleet met muziek. In opdracht van het museum speelt Michiel Kluiters met de ruimtelijke beleving van het gebouw en de tentoonstellingszalen. Hij schiep hiervoor fictieve nieuwe ruimtes, voegde extra elementen toe en creëerde valse doorkijkjes. Zijn monumentale werken zetten je al bij binnenkomst op het verkeerde been..

“Hoge kwaliteit”

★★★★
-Elsevier 

escher

“Ik kan het niet laten om met onze onomstotelijke zekerheden te sollen.” De kunstenaars in Phantom Limb: Art beyond Escher laten zien dat ook in de hedendaagse kunst deze uitspraak van M.C. Escher nog een thema is. De tentoonstelling is onderdeel van een breder programma over de beroemde graficus. Vanaf 28 april 2018 is de tentoonstelling Escher op reis te zien. Aan de hand van circa tachtig vroege en late originele prenten wordt Eschers artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar.

Bovendien organiseert het museum onder de noemer Planeet Escher het gehele jaar projecten in de provincie, om uiteenlopende groepen binnen de mienskip samen te brengen met Escher als bindende factor.

 Funda Gül Özcan, FUNFAIRAFFAIR , 2017

De tentoonstelling Phantom Limb: Art beyond Escher laat zien dat onze hersenen voor de gek gehouden kunnen worden. Het stelt de vraag hoe betrouwbaar onze realiteit eigenlijk is. In totaal zijn er 25 werken van Patrick Corillon, Funda Gül Özcan, Lieven Hendriks, Thomas Huber, Marc Philip van Kempen, Michiel Kluiters, Matthijs Munnik, Saskia Olde Wolbers, Oscar Santillan en Dominique Teufen te zien.

Speel video af

aftermovie opening

De tentoonstelling Phantom Limb is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden en het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaar(s).