escher op reis vanaf 28 april 2018

M.C. Escher is een van de meest bekende kunstenaars van Nederland, maar wat niet veel mensen weten is dat hij uit Leeuwarden komt. Het Fries Museum brengt in 2018 een grootschalige tentoonstelling van zijn werk. Aan de hand van circa tachtig vroege en late originele prenten wordt zijn artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar. De tentoonstelling is te zien van 28 april 2018 tot en met 28 oktober 2018. 

Links: M.C. Escher’s “Kringloop” (1938)  en rechts: M.C. Escher’s “Waterval” (1961) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeelding te zien.

In deze tentoonstelling volg je Escher op zijn fysieke en mentale reizen. De tentoonstelling is opgezet als een driedimensionale biografie, waarbij je Escher persoonlijk leert kennen en in zijn voetsporen treedt. De reis begint in 1898 toen Maurits Cornelis werd geboren in het stadspaleis aan de Grote Kerkstraat waar nu Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. De locaties waar hij verbleef waren van grote invloed op zijn kunstenaarschap. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de 20ste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. In Italië bracht Escher zijn gelukkigste jaren door. Bij het zien van de serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van Rome bij nacht ontdek je dat hij onder invloed van de prachtige landschappen begon te experimenteren met opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Terug in Nederland verwerkte Escher al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. De iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken, vormen het hoogtepunt en het eindpunt van de reis.

Links: M.C. Escher’s “Castrovalva” (1930) en rechts: M.C. Escher’s “Zelfportret” (1929) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeeldingen te zien.

In 2018 staat Leeuwarden in het teken van Escher. Naast een grote tentoonstelling van zijn werk, presenteert het Fries Museum vanaf 26 januari 2018 de tentoonstelling Phantom Limb: Art beyond Escher. In deze tentoonstelling worden indrukwekkende installaties van hedendaagse (inter)nationale kunstenaars gepresenteerd, die je op het verkeerde been zetten en een wereld scheppen waarin niets is wat het lijkt. De objectieve waarneming van de werkelijkheid wordt in twijfel getrokken, net zoals Escher dat deed. Bovendien organiseert het museum onder de noemer Planeet Escher het gehele jaar projecten in de provincie, om uiteenlopende groepen binnen de mienskip samen te brengen met Escher als bindende factor.
 

M.C. Escher's “Dag en Nacht” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Boven: M.C. Escher’s “Dag en Nacht” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeeldingen te zien.

All M.C. Escher works © the M.C. Escher Company Baarn-the Netherlands
M.C. Escher ® is a Registered Trademark. All rights reserved. www.mcescher.com

De tentoonstelling Escher op reis wordt mede mogelijk gemaakt door Aegon, Provinsje Fryslân, de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, het Blockbusterfonds, de Gemeente Leeuwarden, St. Anthony Gasthuis, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en ING.