open call

museumnacht: 30 september
VHDG x Fries Museum
open call

open call

museumnacht: zaterdag 30 september

Op zaterdag 30 september vindt de tweede editie van Museumnacht FRL plaats. Het Fries Museum organiseert samen met Kunstinitiatief VHDG tijdens deze museumnacht een unieke tentoonstelling-voor-1-nacht op verrassende plekken in het museum.

Voor deze manifestatie schrijven VHDG & het museum een gezamelijke open call uit voor bevlogen kunstenaars uit verschillende disciplines die wonen en/of werken in Friesland en onderdeel van dit nachtelijk programma willen zijn. Doe je ook mee? Lees verder!

Ben je beeldend kunstenaar, performance kunstenaar, werk je met video of geluid, of heb je een interactieve kunstworkshop ontworpen en sta je te popelen om dit te tonen aan een groot, divers publiek? Doe dan mee aan deze Open Call van Kunstinitiatief VHDG en het Fries Museum. Kijk voor de voorwaarden onderaan deze pagina. Deze open call is voor iedereen, van ervaren kunstenaars met, of zonder opleiding, tot jonge makers en pas afgestudeerden.

museumnacht frl

Op zaterdag 30 september 2023 openen Friese musea hun deuren voor de enige provinciale museumnacht van Nederland, Museumnacht FRL. Naast de bijzondere sfeer van een nachtelijk museumbezoek is er een uniek programma met muziek, performances, lezingen en verhalen in musea in heel Fryslân. Ook dit jaar werken musea en diverse andere culturele instellingen samen om een jongere doelgroep te stimuleren om cultuur en musea te gaan ontdekken. Op 30 september staat het Fries Museum in het teken van deze Museumnacht. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de ingestuurde werken interessant zijn voor deze doelgroep en aansluiting heeft bij het thema van de museumnacht ‘de Nacht in bloei’.

praktisch

Om deel te nemen aan deze expositie, vragen wij om het volgende in te dienen:

 1. Een duidelijke beschrijving (max. 1 A4), foto of video van je werk.
 2. Een kort presentatieplan (hiermee bedoelen we ideeën over de uitvoering tijdens de museumnacht. Informatie over de beschikbare locaties vind je hieronder.) De uiteindelijke plek zal in samenwerking met de curatoren worden bepaald. Max. 3 A4. 
 3. Een korte motivatie, wie ben je, wat is je link met Friesland en waarom is jouw project geschikt voor de uitvoering in het museum op Museumnacht. Max 1 A4.
 4. Eventuele aanvullende informatie die relevant kan zijn voor je deelname.

locatiemogelijkheden

De gevel van het gebouw
Liftscherm
Stedelijke vitrine op 1e verdieping
Trap 2e naar 3e
Panoramazaal
Roze bioscoopzaal

We staan open voor andere suggesties voor locaties binnen het museum (met uitzondering van de tentoonstellingszalen). Hou rekening met de veiligheid van bezoekers en het gebouw. 

meer informatie en voorwaarden

De open call geldt alleen voor bestaande werken die je waar nodig zult aanpassen voor een presentatie in het Fries Museum. Een inzending kan bestaan uit één of meerdere kunstwerken die samen een presentatie vormen, bijvoorbeeld meerdere schilderijen, een videowerk met performance, een geluidskunstwerk met een installatie of een workshop met beeldende elementen. De kunstenaars die geselecteerd worden krijgen een honorarium van €1350,- met een productie- en onkostenbudget van €1000,- 

 • Aanmelden kan uitsluitend met een digitaal bestand (een foto van je werk, een video of een omschrijving van je performance of workshop) (JPG of PDF 300dpi) via opencall@friesmuseum.nl
 • De kunstenaars moeten beschikbaar zijn op de dag zelf (30 september 2023) en enkele dagen daarvoor voor overleg en opbouw.
 • Sluiting Open Call: 7 augustus 2023
 • Deelnemers krijgen bericht na 24 augustus 2023
 • Materiaalkeuze staat vrij.
 • Met het insturen van je werk geef je ons toestemming om -wanneer je wordt uitgekozen- je werk te gebruiken voor de communicatie rondom de nacht. 
 • Let op: het is niet mogelijk om geheel nieuw werk te realiseren voor deze tentoonstelling. We hanteren een vergoeding conform richtlijn kunstenaarshonoraria. Gezien het beschikbare budget worden alleen bestaande kunstwerken in overweging genomen. Aanpassingen doen aan bestaande kunstwerken is wel mogelijk. Wij hanteren honorarium tarieven op basis van de Richtlijn Kunstenaarshonorarium op basis van een ‘aanpassing bestaand werk’. Voor meer informatie zie: www.richtlijnkunstenaarshonorarium.nl

Na ontvangst van de inzendingen zal ons curatorenteam, bestaande uit Koen Bartijn, artistiek leider VHDG, Judith Spijksma, conservator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum, Josine Zuidema, programmeur activiteiten Fries Museum en artiest Michelle Samba de inzendingen zorgvuldig beoordelen en een selectie maken op basis van artistieke kwaliteit, originaliteit en relevantie voor het overkoepelende thema van de Museumnacht.

De open call wordt mogelijk gemaakt door de Alma-Tadema Kring van het Fries Museum.

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid