podcast

haute bordure
voortborduren
podcast

fries museum lanceert borduurpodcast

Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure komt het Fries Museum met de podcast Voortborduren. In de podcast hoor je verhalen en frustraties van professionals en liefhebbers van de borduurkunst. Ook komen enkele pronkstukken aan bod uit de tentoonstelling, die vooralsnog vanaf 3 maart te zien is. De podcast is vanaf 13 februari te beluisteren via Apple, Spotify en friesmuseum.nl/podcast

wonderlijk universum van naald en draad
Podcastmakers Lieke van den Krommenacker en Alexander Weeber nemen je mee naar het wonderlijke universum van naald en draad, dat mensen al eeuwen met elkaar verbindt. Ster-couturier Edwin Oudshoorn gunt je een kijkje in de keuken van zijn Amsterdamse salon. Productontwerper Floor Nijdeken laat met zijn borduurinstallatie zien hoe borduren een bindmiddel kan zijn tussen mensen. Borduurfanaat en medewerker van het Fries Museum Anne Knipping vertelt over nut, noodzaak én borduurvermaak door de eeuwen heen. En Elsa Nijhof, eigenaar van een handwerkwinkel, onthult waarom borduren als hobby juist garen spint bij een crisis. 

vier eeuwen handgemaakt borduurwerk
Zodra de deuren weer open mogen is in het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode te zien. Haute Bordure toont kleding en accessoires die in Nederland zijn gemaakt of gedragen vanaf de 17de eeuw tot nu. Voor het eerst ontstaat een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk, de bewerking van textiel met naald en draad, inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis. In de tentoonstelling laat het museum zien hoe borduurwerk werd en wordt gebruikt om mee te pronken: van fluwelen, met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima.  

borduurinstallatie, masterclasses en publicatie
Rondom de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld. Als het museum weer geopend is kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van Floor Nijdeken in de hal van het museum. Helemaal de smaak te pakken gekregen? Volg dan een van de masterclasses van Crafts Council Nederland, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht. Meer geïnteresseerd in verhalen achter borduurwerk? De publicatie bij de tentoonstelling is vanaf 13 februari te verkrijgen in de webshop van het Fries Museum.

De tentoonstelling Haute Bordure wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Margarethe Petronella Fonds, VSBfonds en Fonds 21. Enkele langdurige bruiklenen zijn afkomstig uit de collecties van de Ottema-Kingma Stichting en het Koninklijk Fries Genootschap. Enkele van de getoonde stukken zijn gerestaureerd met steun van Wassenbergh-Clarijs Fontein Stichting.

Het Fries Museum maakt deel uit van het samenwerkingsnetwerk van Modemuze. De samenwerking tussen partijen richt zich op kennisuitwisseling via modemuze.nl en het ter beschikking stellen van sieraden-, mode-, kostuum- en streekdrachtcollecties in Nederland en België.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, BankGiro Loterij en Ir. Abe Bonnema Stichting.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid