warming up

circulaire economie
tenant of culture
warming up

artistieke repair shop

vanaf zaterdag 29 augustus

warming up en fries museum openen artistieke repair shop

Op zaterdag 29 augustus opent de Artistieke Repair Shop, een initiatief van Warming Up - een landelijk cultureel programma over het klimaat - en het Fries Museum. Kunstenaars Machiel Braaksma, Jamila Faber, Ellen Mandemaker en B.C. Epker staan afwisselend vier weken lang klaar bij de entree van het museum om kapotte spullen te repareren. Wát er precies gerepareerd wordt bepaalt de kunstenaar zelf. Het publiek kan kapotte spullen brengen, om ze na een week weer op te halen. Iets maken van spullen die anders afgedankt worden past heel goed in deze tijdgeest, aldus de organisatie.  

John Vernooij - directeur van Omrin en Circulair Friesland en museumdirecteur Kris Callens openen de Artistieke Repair Shop als eerste klanten: zij nemen beide iets mee voor kunstenaar Machiel Braaksma. Iedere zaterdag is het publiek van 11:00 tot 13:00 welkom in de shop, vooraf aanmelden is niet nodig. De kunstenaar geeft aan wat voor soort spullen ingeleverd kunnen worden en spreekt met de klant het reparatietarief af. De daaropvolgende zaterdag kan het gerepareerde item bij de shop opgehaald worden tussen 13:30 en 15:30.  

‘De Artistieke Repair Shop is een winkel waarin kunstenaars in deze tijd hun ondernemerschap kunnen laten zien. Bij Warming Up denken we continu na over hoe we de nieuwe toekomst willen vormgeven en dit is een mooie manier om circulaire economie handen en voeten geven, van wegwerpcultuur naar upcycling,’ aldus Matthea de Jong van Warming Up. ‘Kunst is er in alle soorten, maten en tarieven, dat maakt dit ook zo leuk. In onze shop in Amsterdam deden onder andere Tinkebell en Bas Kosters mee, het was een groot succes.’

actuele tentoonstellingen
Het Fries Museum heeft veel affiniteit met het onderwerp. In de tentoonstelling Tenant of Culture, nog te zien t/m 13 september, neemt Hendrickje Schimmel stelling tegen de verspilling in de mode-industrie. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van de kunstenaar. De tentoonstelling is een bonte verzameling van ge-upcycelde kledingstukken. Ook in Other.Worldly is de vervreemding van de mens met de natuur een thema dat als rode draad door de uitgebreide tentoonstelling loopt.

bont gezelschap kunstenaars in de startblokken
De kunstenaars die de Artistieke Repair Shop runnen komen uit verschillende disciplines en werken met uiteenlopende materialen. Beeldend kunstenaar Machiel Braaksma trapt op zaterdag 29 augustus af. Hij plukt dingen uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept met het nieuwe beeld dat ontstaat situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend of relativerend zijn. ‘Dit project is aangenaam spannend. Je gaat als een soort Houdini de problemen tackelen, of als een pingponger: het probleem vliegt op je af en dat dien je van repliek door het gevat te retourneren.’
Kunstenaar Jamila Faber neemt op 5 september het stokje over. Haar werk focust zich vaak op het kleine, het menselijke. Met onder andere liedjes en gedichten probeert ze het rommelige leven en de wirwar van het mens zijn te vangen en beter te begrijpen en mensen een steuntje in de rug te geven. Vanuit die visie gaat ze aan de slag met wat mensen komen brengen. Ze wil mensen een klein lichtje geven dat donkere dagen kan verlichten.
Op 12 september is fotografe en kunstenaar Ellen Mandemaker te vinden in de shop. Zij heeft een fascinatie voor kleine objecten. En met aardappels, die fotografeert ze in al hun gedaantes. Mensen mogen alles inleveren wat ze willen als het in totaal maar niet groter is dan dertig centimeter, dat mogen ook meerdere spulletjes zijn.  Door een aanpassing, een samenvoeging of een ingreep transformeert zij de kapotte spullen naar een kunstobject. 
Op 19 september is B.C. Epker de voorlopige hekkensluiter van de kunstenaars die hun bijdrage leveren aan de Artistieke Repair Shop in Leeuwarden. Dan mag het publiek hun probleemgevallen, kapotte dingen op papier bij hem brengen. Hij maakt grafiek en tekeningen. Zijn motto: bewegen is de ene ruimte naar de andere van wegen voorzien. Hoe gaat hij de spullen repareren? Welke nieuwe dimensie geeft hij ze mee?

De Artistieke Repair Shop is onderdeel van Warming Up, een initiatief om vanuit de kracht van kunst en cultuur veel meer mensen te betrekken bij het klimaatvraagstuk en wordt mede mogelijk gemaakt door LF2028.
 
Kijk voor actuele informatie over het programma, de kunstenaars en openingstijden van de shop op: www.wearewarmingup.nl of www.friesmuseum.nl en op https://www.facebook.com/wearewarmingup/ of https://www.facebook.com/friesmuseum/.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid