mata hari in parijs

Mocht je plannen hebben om naar Parijs te gaan, stap dan in de voetsporen van Mata Hari. Drink eens een glaasje in het Intercontinental Grand Hotel en loop door haar buurt. Een beetje verbeelding en je raakt ook besmet met het Mata Hari virus.

1. Musée national des arts asiatiques Guimet

Mata Hari maakte haar debuut in het Musée Guimet aan de place d’Iéna. Je kunt de metro of de bus pakken. De bibliotheek waar zij zo’n verpletterende indruk maakte, bestaat nog steeds. Je vindt nergens een verwijzing naar Mata Hari, maar dat moet je niet weerhouden om er naar toe te gaan.

2. Intercontinental Grand Hotel

Je kunt het niet missen, het Intercontinental Grand Hotel. Het ligt op de hoek van de Boulevard des Capucines en de rue Scribe, vlakbij de schitterende Opéra.
Pure luxe. Het was haar huis, ze woonde er maanden achter elkaar.

3. Theater Olympia

Het eerste grote theater waar Mata Hari optrad met haar oosterse dansen, was het Olympia, het podium van  alle grote sterren. Het ligt vlak bij het Grand Hotel, aan de Boulevard des Capucines nr. 28, aan je linkerhand. Het is nog steeds een theater.

4. Fauchon

Als je net als Mata Hari aan de dure chocola wilt, ga dan naar Fauchon, aan de place de la Madeleine, vanaf de Opéra gezien aan je linkerhand. De chique Parijzenaars hebben plaatsgemaakt voor Chinese toeristen.

5. Elysées Palace Hotel

Op de hoek van de Champs Elysées en rue de Bassano verbleef Mata Hari in het Elysées Palace Hotel, waar nu de bank HSBC zit. Het schijnt dat de kamer waar ze logeerde nog bestaat, maar ik heb dat zelf niet uitgezocht. Gewoon vragen dus, aan de balie. Dit hotel was haar laatste adres in vrijheid. Ze werd gearresteerd en belandde in de cel.

6. La Grande Cascade

Mata Hari was niet van de goedkope adresjes. Neem restaurant La Grande Cascade, in het Bois de Boulogne, waar ze regelmatig lunchte. Ben je in een gulle bui, hou dan in ieder geval je creditcard paraat: macaroni met truffels foie gras en wat parmezaanse kaas kost €92, voor een toetje betaal je €30.

Grande Cascade

7. Chateaux Vincennes

Als je ergens niet dood gevonden wilt worden, is het in Chateaux Vincennes. Groot, somber, dominant. Hier worden de dossiers over Mata Hari bewaard. Daarvoor hoef je er trouwens niet naar toe, want je kunt ze zelf thuis online raadplegen. Maar pak lijn 1 van de metro en sla Vincennes niet over, want hier ging ze op die 15e oktober 1917 haar dood tegemoet.

8. Polygoon

Als je naar de achterkant van Vincennes loopt, buitenom, kom je op het Polygoon. Daar nam ze afscheid van de non (‘huil niet soeur Léonide’), die haar in de gevangenis had verzorgd en van haar advocaat, Edouard Clunet. Even later werd ze neergeschoten.