oogst van de toekomst

SWIET-SWIT
drieluik
oogst van de toekomst

SWIET-SWIT: oogst van de toekomst

feestelijke afsluiting van arcadia

koop tickets

Deze feestelijke afsluiting is onderdeel van drieluikactiviteit en ideaal voor gezinnen, geschiedenis-, wetenschaps- en natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die geïnteresseerd is in het lokale landschap. 

Na 100 dagen Arcadia maakt de Onkruidenier de balans op met een presentatie in de hal: welke vondsten zijn er opgedaan en welke open vragen blijven aanwezig in het SWIET – SWIT onderzoek? De Onkruidenier vertelt over de verschillende landschappen die ze hebben bezocht, waarna we verder duiken in de verbeelding en ons nieuwe scenario’s voorstellen waarin we de zee weer leren omarmen. Daarbij zal het zoet-zout onderhoudsteam hun meest leerzame ervaringen delen uit 100 dagen onderhoud. Families kunnen gedurende de middag drijvende rijstakkers bouwen en bereiden zich al dobberend voor op een zilte en natte toekomst.

datum: zondag 14 augustus
tijd: 13.00-16.00 uur
locatie: hal in het Fries Museum

kosten: gratis, excl. museumentree
reserveer je plek via ons ticketsysteem, door te kiezen voor 14 augustus

programma:
13:00 - 16:00 uur: Drijvende rijstakkers bouwen
13:15 - 14:15 uur: Presentatie in de hal door de Onkruidenier
15:00 - 16:00 uur: Zoet-Zout onderhoud

de onkruidenier in het fries museum

Tijdens Arcadia (7 mei t/m 14 augustus 2022) wordt de entreehal van het Fries Museum in samenwerking met Kunsthuis SYB tot leven gewekt met de installatie SWIET – SWIT van kunstenaarscollectief de Onkruidenier. In 2021 verbleef het collectief bij Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag voor een residency in het Friese landschap. De installatie groeit mee met het 100 dagen durende Arcadia en stelt vragen over onze toekomst in relatie tot onze omgeving. 

Met waterbakken, licht en kleur worden met SWIET - SWIT groeiomstandigheden gecreëerd, afgestemd op iedere plant. In de waterbakken worden verschillende eetbare planten op zoet en zout water gekweekt. Met deze flexibele installatie onderzoekt de Onkruidenier de historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur. 

swiet-swit
SWIET - SWIT is het Friese deel van SWEET – SWEAT; een langlopend onderzoek van de Onkruidenier naar de oneindige verbondenheid tussen zoet en zout in ons lichaam en in het landschap. Met een stijgende zeespiegel en een dalende bodem, vraagt de Onkruidenier hoe jij je daar als mens toe kunt verhouden. Terwijl we in Nederland continu het water beheersen met sluizen, dammen en dijken en het waterpeil systematisch in de gaten houden, stelt de Onkruidenier een ander perspectief voor: wat gebeurt er wanneer wij ons als mens aanpassen aan een veranderend landschap dat steeds natter en zouter wordt?

Foto Sjoerd Knol
Foto Sjoerd Knol
Foto Marc de Fotograaf
Foto Marc de Fotograaf

andere activiteiten in het drieluik

 

meer SWIET-SWIT

 

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid