circulaire zaterdag

11 februari
workshop en speedcolleges
circulaire zaterdag

circulaire zaterdag

11 februari: warme truienworkshop en circulaire speedcolleges

koop tickets

Op zaterdag 11 februari, tijdens de Week van de Circulaire Economie, is het Circulaire Zaterdag in het museum! Kom meer te weten over hoe het Friese Veenweidegebied een sleutelrol speelt in de klimaatcrisis in de expo Fertile Grounds. Met drie korte colleges op zaal, geleid door Marinthe de Hek, horen we drie bijzondere verhalen, van bakker Jippe, boerin Welmoed en kunstenaar Merijn. Het programma op zaal is gratis en vanaf 13.00 tot 15.00 uur, meer informatie onderaan deze pagina. Loop gerust binnen bij deze unieke speedcolleges in Fertile Grounds.
Daarnaast kan je in de hal meedoen met een bijzondere workshop i.h.k.v. warme truiendag! Carolien Evers geeft de workshop en geeft tips en tricks over het breien van de perfecte warme trui.

Lees hieronder meer of meld je gelijk aan voor de breiworkshop (voor de Fertile Grounds-colleges hoef je je niet aan te melden).

circulaire speedcolleges

In een drietal speedcolleges delen een bakker, een kunstenaar en een boerin hun inzichten over het veenweidegebied en het veranderende Friese landschap. De speedcolleges duren elk 20 minuten en vinden plaats in de tentoonstelling Fertile Grounds.

“Landschappen zijn nooit passief - ze zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de mensen die ze bewonen, vormgeven en beheren” - Werner Krauss (cultureel antropoloog)

Met deze quote begint de tentoonstelling Fertile Grounds in het Fries Museum. Moderator Marinthe de Hek gaat zaterdag 11 februari in gesprek met Mevrouw de Molenaar (bakker Jippe), landschapskunstenaar Merijn Vrij en boerin Welmoed Deinum, die zich in hun werk continu moeten verhouden tot de toekomst van het kwetsbare veenweidegebied, en onze rol als mens daarin. 

Voor de colleges hoef je je niet aan te melden, de tentoonstelling Fertile Grounds is op de eerste verdieping van het museum.

13.00 Mevrouw de Molenaar: Jippe Braaksma
Molenaars en bakkers Christa en Jippe werken al jaren samen om het mooiste brood van Friesland te bakken. Via de molen in Witmarsum nemen zij jong en oud mee in het verhaal van brood: van graankorrel tot product. En eigenlijk begint dat nog eerder: bij de bodem waarop die graankorrel groeit. Dankzij de visie van Mevrouw de Molenaar groeien er op de akkers in Friesland weer diverse oude graanrassen, die eigenhandig gemalen en verwerkt worden. Hoe zet je als kleinschalige ondernemer het landschap naar je hand? Wat is ingrijpen? En hoe kun je meebewegen met wat de natuur biedt? Welke rol mogen we onszelf toekennen in de toekomst van het veranderende landschap?

14.00 Merijn Vrij 
Merijn Vrij deed als landschapskunstenaar onderzoek naar het verhaal van het veranderende landschap in Zuidoost Fryslân. Waar eens volop turf werd gewonnen, is in de vorige eeuw een agrarisch veeteeltgebied ontstaan. Vrij vraagt zich af of de huidige intensieve landbouw eenzelfde effect zal hebben op het landschap als de destijds uitputtende veenafgravingen. Zullen balen van raaigras net als een blok turf in het museum te zien zijn als herinnering aan wat ooit was? Vrij werkt wel vaker met de cyclus van leven en dood. ,,De rode draad in mijn werk is ritme. Dat zit hier veel in het landschap’’, zegt hij. "Denk bijvoorbeeld maar aan de petgaten en legakkers, waarop vroeger de natte baggerturf (baggel) te drogen werd gelegd. De veenafgravingen waren destijds een heel zichtbare industrie. Wat is een vergelijkbare industrie nú? Wat oogsten we nu uit het land?" En, wat gebeurt er met het veenweidegebied als we niet bij stilstaan?

15.00 Welmoed Deinum 
Welmoed is biologisch-dynamisch boerin in Sondel. Haar werk volg je op de voet via haar instagramkanaal @welmoeddeinum. Met haar familie boert Welmoed gepassioneerd mét en in de natuur. De 80 gehoornde Friese koeien krijgen alleen maar grassen en kruiden gevoerd: een oerdieet. Vanwege de gezondheid van de koe, haar melk en de aarde. Na een lange tijd van traditioneel en gangbaar boeren, kwamen de vraagtekens over deze vorm van landbouw. Manieren om volhoudbaarder en gezonder melk en vlees te produceren kwamen in de plaats van de intensieve traditie van de naoorlogse jaren. Welke invloed heeft dit op bodemkwaliteit? En wat betekent dat voor de toekomstbestendigheid van het Friese landschap?

Websites
www.merijnvrij.nl
www.graasboerderij.nl
www.mevrouwdemolenaar.nl

week van de circulaire economie

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 is het de Week van de Circulaire Economie. In deze campagneweek worden er door ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen evenementen georganiseerd over de circulaire economie, met als doel om bezoekers te informeren over hoe circulair ondernemen werkt in de praktijk. Goede voorbeelden krijgen tijdens deze week een podium, succesverhalen en uitdagingen worden besproken en starters krijgen tips om zelf aan de slag te gaan. 

workshop: warme truien breien


Het Fries Museum gaat de klimaatveranderingen te lijf! Zet de thermostaat twee graden lager en trek een warme trui aan. Maar welke trui?

Op zaterdag 11 februari organiseert het Fries Museum een workshop in het breien van warme truien door Carolien Evers. Carolien is ontwerpster van warme wollen truien en geeft jou tips en tricks hoe je de perfecte warme trui breit. Van een bijzondere schoudervorm tot volmaakte kabels en nog veel meer. De workshop is inclusief Amelandse wol van Wad’n Wolletje in Oosternijkerk, maar exclusief naald. Dus breng favoriete je breinaalden of rondbreinaald mee (dikte 5 - 7 mm) en schuif aan!

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Pleed, kijk voor meer informatie op www.Pleed.nl.

Datum: Zaterdag 11 februari 2023
Tijd: 13.00 - 16.00u
Prijs: €20,- (exclusief museumentree)
Meld je aan via de ticketpagina (selecteer zaterdag 11 februari)

Workshop: Warme truien breien
Workshop: Warme truien breien

over carolien evers

Carolien Evers studeerde Fashion aan ArtEZ en ontwikkelde zich als High-end Knitware Designer. Ze maakt High-End Knitware voor opdrachtgevers, autonome breikunstwerken en patronen. Ze heeft zich vooral bekwaamd in het handbreien. Ze geeft lessen op diverse beroepsopleidingen, begeleid studenten en is workshopleider. Met aandacht voor mensen met bijzondere behoeften en diverse culturele achtergronden. Ze maakt breikunstwerken voor en met internationale kunstenaars en heeft dit jaar voor de vierde maal een Nationaal breipatroon voor de Warmetruiendag actie van het Klimaatverbond ontworpen. Ze woont en werkt in het Modekwartier in Arnhem. Op zaterdag 11 februari laat ze in een masterclass zien hoe de klimaatkabeltrui is gemaakt en wat voor haar binnen een patroon een uitdaging is zodat deze voor iedereen draagbaar kan zijn.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid