seeds of memory

groepstentoonstelling
15 april 2023 t/m 17 maart 2024
seeds of memory

seeds of memory

15 april 2023 t/m 17 maart 2024

koop tickets

In deze grote groepstentoonstelling gebruiken kunstenaars sporen van het verleden om verhalen te vertellen. Ze verbeelden herinneringen en geschiedenissen die mogelijk hebben plaatsgevonden of verzonnen zijn, en herstructureren feiten tot een nieuw verhaal. Deze verhalen krijgen vorm in tot de verbeelding sprekend werk waarin uiteenlopende landschappen, dieren, materialen en objecten uitgangspunt zijn. Van de kunstmatige indeling van het dierenrijk tot een verzonnen stad, en van de lange geschiedenis van een adellijk Fries landgoed tot eeuwenoude sporen in het landschap. Met werk van Noor Abuarafeh (Palestina, 1986), Mercedes Azpilicueta (Argentinië, 1981), Maarten Vanden Eynde (België, 1977), Saskia Noor van Imhoff (Canada/Nederland, 1982), Bert Scholten (Nederland, 1988) en Rinus Van de Velde (België, 1983).

noor abuarafeh

De video-installatie Am I the Ageless Object at the Museum? (2018) van Noor Abuarafeh verweeft beelden van dierentuinen in Palestina, Zwitserland en Egypte met afbeeldingen van opgezette dieren en vastgepinde insecten uit natuurhistorische musea. Vanuit verschillende perspectieven vertelt een voice-over over jeugdherinneringen over sterrenbeelden, de evolutie van nijlpaarden, en de mythische symboliek van walvissen. Voor haar installatie in het Fries Museum stelde Abuarafeh een collectie van objecten samen, waaronder opgezette dieren uit de collectie van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Noor Abuarafeh, Am I the Ageless Object at the Museum?, 2018, Video installation, 14:59 min, Courtesy the artist
Noor Abuarafeh, Am I the Ageless Object at the Museum?, 2018, Video installation, 14:59 min, Courtesy the artist

bert scholten

Bert Scholten verhaalt in twee nieuwe video’s over de traditie en geschiedenis van koekplanken. Via het geven van koek werden vroeger symbolische boodschappen overgedragen. De koekplanken vloeien voort uit het brengen van dieroffers, een gebruik dat veranderde in het maken van figuratieve broden en, uiteindelijk, de speculaaskoeken zoals we die nu kennen. 

Foto door Ruben van Vliet
Foto door Ruben van Vliet

maarten vanden eynde

Op een printplaat arrangeerde Maarten Vanden Eynde zaden in de vorm van de plattegrond van de Congolese stad Fungurume, die is omgeven door kopermijnen. Het werk fungeert als een archief van de lokale flora en fauna. De printplaat brengt zeldzame plantensoorten in kaart en kan gebruikt worden om de biodiversiteit rond Fungurume te herstellen wanneer de mijnbouwactiviteiten in dat gebied zijn beëindigd.

Maarten Vanden Eynde, Fungurume, Courtesy the artist. Fotografie Ruben van Vliet. Collectie Anne Dengis en Jean-Luc Petit.
Maarten Vanden Eynde, Fungurume, Courtesy the artist. Fotografie Ruben van Vliet. Collectie Anne Dengis en Jean-Luc Petit.

saskia noor van imhoff

Saskia Noor van Imhoff is geïnteresseerd in de manier waarop verzamelingen kennis selecteren en classificeren. Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde Van Imhoff een zaalvullende installatie naar aanleiding van een lopend onderzoek. De installatie is geworteld in Van Imhoff’s eigen leven: een negentiende-eeuwse boerderij, het bijbehorende land en haar studio in Gaasterland. Ze onderzocht onder andere de gebinten van de boerderij: de groeiwijze van de balken en de plaats van herkomst. Daarmee werden de gebinten een voorbeeld van hoe geheugen besloten ligt in materiaal.

Foto door David Vroom
Foto door David Vroom

rinus van de velde

Rinus Van de Velde toont in Deep in the jungle of our fiction (2016) een scene geïnspireerd op het verhaal van een geograaf, een personage uit de filmische roman ‘Donogoo Tonka’ van schrijver Jules Romains (1885-1972). De kunstenaar verweefde een nieuw personage in dit bestaande verhaal. Van de Velde bevraagt in dit werk de status van wetenschappelijke kennis en het idee van oorzaak en gevolg in de loop van de geschiedenis.

Foto door Ruben van Vliet
Foto door Ruben van Vliet

mercedes azpilicueta

Tot slot wordt De Rebelse Lusthof (2022) gepresenteerd, een werk van Mercedes Azpilicueta. Dit monumentale tapijt toont fragmenten van een tuin met enorme vruchten. In de tuin bevinden zich verschillende objecten en figuren die verband houden met de geschiedenis van landgoed Oranjewoud in Friesland. Van schrijvers tot rebellen, en van arbeiders tot leden van de Koninklijke Familie. Deze recente aanwinst, die Azpilicueta in opdracht van Arcadia voor de tentoonstelling Paradys maakte, is aanleiding voor een nieuwe installatie van objecten en kostuums, die speciaal voor Seeds of Memory is ontwikkeld. Het werk is voor het eerst te zien.

Mercedes Azpilicueta, De Rebelse Lusthof (detail), 2022, jacquard-textiel (wol, lurex en katoen), collectie Fries Museum, in opdracht gemaakt van Arcadia voor de tentoonstelling Paradys, verworven met steun van het Mondriaan Fonds. Fotografie Fabian Samidjono
Mercedes Azpilicueta, De Rebelse Lusthof (detail), 2022, jacquard-textiel (wol, lurex en katoen), collectie Fries Museum, in opdracht gemaakt van Arcadia voor de tentoonstelling Paradys, verworven met steun van het Mondriaan Fonds. Fotografie Fabian Samidjono

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, de Ir. Abe Bonnema Stichting en de Vrienden van het Fries Museum.

interactieve afbeelding

Op deze interactieve afbeelding kan je door het tapijt ‘bladeren’. Tip: maak het full screen en zet je geluid aan.

Mercedes Azpilicueta - De Rebelse Lusthof

finissage

Op zondag 17 maart, de laatste dag van de tentoonstelling, presenteerden we een exclusief programma rond het werk De Rebelse Lusthof van Mercedes Azpilicueta. Azpilicueta maakte dit metersgrote tapijt voor de beeldende kunsttentoonstelling Paradys in Oranjewoud, onderdeel van cultuurtriënnale Arcadia.

Tijdens een ArtTalk ging moderator Rosie Reith in gesprek met verschillende betrokkenen bij de ontwikkeling van dit omvangrijke project, waaronder curator Hans den Hartog Jager, research assistant Laura Kneebone, conservator Judith Spijksma en natuurlijk de kunstenaar zelf. Curator en schrijver Angeliki Tzortzakaki las een fragment voor uit een tekst die zij schreef over De Rebelse Lusthof. Ook liet Azpilicueta voor het eerst een performance zien, die ze speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde. Met deze performance bracht de kunstenaar, samen met performers uit binnen- en buitenland, De Rebelse Lusthof tot leven. Hieronder een kleine terugblik.

ontdek meer hedendaags

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid