rembrandt & saskia

liefde in de gouden eeuw
24 november 2018 t/m 17 maart 2019
rembrandt & saskia

rembrandt & saskia

liefde in de gouden eeuw

Rembrandt en Saskia namen je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester dook je in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw heeft in totaal 76.826 bezoekers getrokken. De tentoonstelling werd met een rapportcijfer van een 8,5 zeer hoog gewaardeerd door het publiek. Ook de pers was enthousiast:

"Interessante en goed gemaakte expositie" 
- De Volkskrant


★★★★
- NRC

"Een ontroerende tentoonstelling"
- De Telegraaf

★★★★★
- Trouw


"Unprecedented"
- The Guardian

Trailer

In 1634 trouwt Rembrandt van Rijn met Saskia Uylenburgh in het Friese Sint Annaparochie. Zij de dochter van een Friese rechter, hij een succesvol schilder. Na de bruiloft verhuist het koppel naar Amsterdam, waar Rembrandt zijn atelier heeft. Daar staat Saskia vaak model voor zijn tekeningen en etsen. In Amsterdam krijgt het stel vier kinderen, waarvan de eerste drie in de wieg sterven. De jongste, Titus, blijft wel in leven. Het gezinsgeluk is van korte duur. Acht maanden na de geboorte van Titus overlijdt Saskia op 29-jarige leeftijd in Amsterdam.

meesterwerk

Een van de topstukken van de tentoonstelling was het portret van Saskia dat Rembrandt na haar dood voltooide. De schilder hield Saskia en profil in rijk gewaad altijd in eigen bezit. Geldgebrek dwong hem zijn persoonlijke meesterwerk in 1652 te verkopen aan de bevriende verzamelaar Jan Six. Rond 1750 werd het gekocht door de keurvorst van Hessen-Kassel. Sindsdien is het schilderij nooit meer terug geweest. Het portret was tijdens de tentoonstelling voor het eerst in ruim 250 jaar in Nederland te zien.

societyhuwelijk

In de tentoonstelling volgde je niet alleen het bruidspaar, maar stapte je ook in het huwelijk van de high society. Schilderijen vol symboliek, gegraveerde huwelijksharten, schunnige gedichten en kostbare cadeaus vertelden hoe men in de Gouden Eeuw aankeek tegen liefde, religie en kinderen. Je ontdekte dat omstandigheden tijdens de Gouden Eeuw sterk verschilden van nu, maar dat gevoelens van lief en leed van alle tijden zijn.

audiotour

De audiotour werd ingesproken door Aaf Brandt Corstius. De schrijver en columnist neemt je mee naar de opzienbarende liefdeslevens achter de portretten in de tentoonstelling. Ontdek ontroerende levensverhalen vol verovering, hartstocht, verlies en verdriet. De audiotour was verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

rembrandt en de gouden eeuw

De tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw was vanaf 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 te zien in het Fries Museum en vormde de prelude van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

1
1
2
2

De tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ werd mede mogelijk gemaakt door de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gemeente Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Ondernemersfonds Leeuwarden, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), Stichting Dorodarte, Siebolt Foundation en de Vrienden van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid