nespoon

museum murals
in leeuwarden
nespoon

muurschildering nespoon

museum murals in leeuwarden

Kunstenaar NeSpoon (Polen) heeft in opdracht van het Fries Museum een muurschildering gemaakt op de gevel van Restaurant Wannee van NHL Stenden Hogeschool (Rengerslaan 8). Voor de schildering liet NeSpoon zich inspireren door het borduurwerk op een negentiende-eeuwse kamerjas uit de collectie van het Fries Museum. Het nieuwe kunstwerk maakt onderdeel uit van Museum Murals, een initiatief van het Mauritshuis waarbij 20 musea door het hele land de traditionele grenzen doorbreken en kunst naar buiten brengen en mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Voor de realisatie van de muurschildering werkte het Fries Museum samen met street art organisatie Writer's Block.

Foto door Lucas Kemper
Foto door Lucas Kemper
Foto door Lucas Kemper
Foto door Lucas Kemper

nespoon

NeSpoon staat wereldwijd bekend om haar unieke kunstwerken met kant- en borduurpatronen. Ze haalt inspiratie voor haar werken uit de directe omgeving van het kunstwerk. Het werk van de Poolse kunstenaar is dan ook te vinden in meer dan 100 steden wereldwijd, in de buitenlucht en in galerijen en musea. Haar werk werd onder andere tentoongesteld in Expo Dubai 2020, het Europees Parlement en het Louvre Museum in Lens, Frankrijk.

Foto door @roos_haar_fotos
Foto door @roos_haar_fotos
Kamerjas, ca. 1880
Kamerjas, ca. 1880
Kamerjas, ca. 1880 (detail)
Kamerjas, ca. 1880 (detail)

museum murals

Op initiatief van het Mauritshuis wordt in 2024 een héél bijzonder street art project gerealiseerd: Museum Murals. Op 20 muren door heel Nederland maken 20 street artists een nieuw levensgroot kunstwerk, geïnspireerd op een schilderij, object of verhaal uit de collecties van 20 musea. Van Texel tot Heerlen en van Leeuwarden tot Goes, middenin een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor; de Museum Murals zorgen ervoor dat kunst voor iedereen toegankelijk wordt, én ze maken heel Nederland een beetje mooier.

Dit project is onderdeel van Museum Murals en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fries Museum, NHL Stenden Hogeschool, Writer's Block, Mauritshuis en de VriendenLoterij.

Museum Murals is een landelijk initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid