skerne wiebe

bier van grutte pier brouwerij
skerne wiebe

skerne wiebe

grutte pier brouwerij maakt bij de tentoonstelling een bijpassend bier

De bekroonde Grutte Pier Brouwerij heeft een speciaal bier ontwikkeld voor de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur in het Fries Museum: Skerne Wiebe. De brouwers uit Bartlehiem maakten het bier op een bijzondere middeleeuwse manier, met een kruid genaamd gagel. Het bier is straks onder andere verkrijgbaar in de museumwinkel, bij de brouwerij in Bartlehiem en in meerdere horeca in Leeuwarden!

Skerne Wiebe is op een bijzondere wijze gebrouwen. Brouwers in de middeleeuwen gebruikten een kruid genaamd gagel, om bier houdbaar te maken en op smaak te brengen. Pas later ontdekte men hop en werd dat de standaard. Skerne Wiebe is gemaakt met gagel én hop. Een middeleeuws biertje met een moderne twist. Naast deze bijzondere brouwtechniek verwijst het bier ook naar een verhaal uit de tentoonstelling: Skerne Wiebe was een kasteelheer uit Engelum en waarschijnlijk één van de laatste vrije Friezen met het traditionele geschoren Friese kapsel uit de Middeleeuwen. Zijn portret uit de 15de eeuw is te zien in de tentoonstelling.

geslaagde samenwerking

Dit is niet de eerste keer dat het Fries Museum met de brouwers samenwerkt. In 2019 maakte de brouwerij een bijpassend bier bij de succesvolle tentoonstelling over de Vikingen. Rodulf de Viking werd in 2020 zelfs tot Bier van het Jaar gekroond door Mitra.

Skerne Wiebe
Skerne Wiebe
Bierlancering
Bierlancering

de friese vrijheid

Vanaf 10 september presenteert het Fries Museum de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. Een verhaal over vrouwen met een overdaad aan schitterende juwelen, krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar. Een landschap bomvol kloosters en kastelen. In Tota Frisia gaat het er net even anders aan toe dan elders in Europa. Dat komt doordat de Friese landen nooit een centrale bestuursvorm krijgen. De Friezen worden niet bestuurd door een graaf of hertog, maar besturen zichzelf. Dit wordt wel ‘de Friese vrijheid’ genoemd. Iedere Fries met eigen grond is een ‘vrije Fries’, zoals Wiebe van Grovestins, een vooraanstaand kasteelheer uit Engelum. Hij heeft zijn haar laten opscheren naar oude, Friese traditie. Skerne Wiebe, geschoren Wiebe. Hiermee draagt hij uit dat hij een adellijke, vrije Fries is.

land van ons

Een gedeelte van de winst van de verkoop van het bier gaat naar Land van Ons. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond en herstelt het de biodiversiteit. Bij Land van Ons werkt het, net als in Tota Frisia, net iets anders. Er is geen directeur, maar een bestuur dat verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Iedereen kan meedoen aan Land van Ons, want landschap is van ons allemaal.
Klik hier voor meer informatie over Land van Ons

"verraad van de vrije fries"

“Een kogel uit een hypermoderne ‘haakbus’ maakte 540 jaar geleden een einde aan het leven van Wijbe Sjoerdsz van Grovestins, oftewel Skerne Wiebe, de legendarisch leider van de Vetkopers in de strijd tegen de Schieringers, een burgeroorlog die Friesland twee eeuwen in zijn greep had.”  

Ook de Telegraaf zette de spotlight op Skerne Wiebe. Klik op de afbeelding hieronder om het volledige artikel te lezen.

Telegraaf, Skerne Wiebe
Telegraaf, Skerne Wiebe
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid