vrijheid, vetes, vagevuur

zaterdag 10 september
vrijheid, vetes, vagevuur

middeleeuws festival

gratis publieksopening vrijheid, vetes, vagevuur

Waan jezelf volledig in de middeleeuwen tijdens de gratis publieksopening van Vrijheid, Vetes, Vagevuur. Op zaterdag 10 september wordt de tentoonstelling geheel in stijl geopend met een feestelijk programma voor jong en oud. Ontdek alles over de tentoonstelling met interactieve colleges, rondleidingen en gesprekken. Proef middeleeuws bier met een bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij. Of ga zelf aan de slag met een van de ambachtelijke workshops. Ook wordt de publicatie rondom de tentoonstelling gelanceerd en zijn er speedcolleges door conservator Diana Spiekhout en historicus Bert Looper. Net als de entree zijn ook alle activiteiten gratis. Meld je snel aan.
Reserveer alvast een gratis toegangsbewijs via onze ticketpagina

programma

11.00 – 17.00u Middeleeuwse muziek door De Blauwe Schuyt
11.00 – 17.00u Workshops in middeleeuwse ambachten
12.30 – 13.30u Rondleiding door de tentoonstelling
13.00 – 14.30u Boeklancering en speedcolleges
13.00 – 17.00u Bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij

En meer! Houd de website en de social media kanalen in de gaten voor updates.

middeleeuwse ambachten

Schuif tijdens het middeleeuws festival aan bij verschillende workshops en ontdek welk ambacht het beste bij jou past!

kruidenbuiltjes maken
In de middeleeuwen werd vaak gebruik gemaakt van kruiden. Bijvoorbeeld omdat je lekker wilde ruiken en om de smaak. Daarnaast dachten men in in de 14e eeuw dat de kruiden je konden beschermen tegen de pest. In de familieworkshop 'kruidenbuiltjes maken' knip je zelf een buidel van linnen, met een middeleeuwse schaar. Vul de buidel met kruiden als roosmarijn, munt, salie en lavendel; kruiden die al sinds de middeleeuwen worden gebruikt.

fabeldieren ontwerpen
Mythen, sagen, legenden, sprookjes en verhalen staan in de middeleeuwen vol met fabeldieren. Het zijn zelfverzonnen mythische monsters, vaak met eigenschappen van verschillende dieren en mensen. Sommige fabeldieren kunnen bijvoorbeeld praten. Ook nu nog spreken de dieren uit het rijk der fabelen tot de verbeelding. Tijdens de creatieve workshop 'fabeldieren ontwerpen' ga je zelf aan de slag met het schilderen van middeleeuwse fabeldieren. We bestuderen de mythische wezens maar ook de authentieke materialen en schildertechnieken die werden gebruikt.

blijf op de hoogte

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid