trijnie van der wal

aanwinsten
2 juli t/m 30 oktober 2016
trijnie van der wal

trijnie van der wal

aanwinsten

Kunstenares Trijnie van der Wal houdt zich in haar werk bezig met het creëren van nieuwe, kleurrijke werelden. Door bestaande afbeeldingen te ontleden en op een andere manier weer in elkaar te zetten, schept de Friezin een nieuw beeld in de vorm van een collage. In deze nieuwe beelden komen tegenstellingen als cultuur en natuur, mens en dier en fantasie en werkelijkheid samen.

Trijnie van der Wal (Lemmer, 1941) houdt zich bezig met fotografie, collages en textiel. In de collages die ze maakt komen honderden fragmenten samen die samen een nieuw geheel vormen.  Ze maakt hierbij gebruik van verschillende foto’s en kunstwerken. Van deze collages maakt zij zwart-wit kopieën op papier die ze vervolgens beschildert. Hierdoor zijn er geen plaknaden of abrupte overgangen te zien.

3
3
2
2

foto’s 

Veel van de foto’s die Van der Wal voor haar collages gebruikt, heeft ze zelf genomen tijdens haar reizen naar onder andere landen als Marokko, Turkije, Slovenië, China en Hongarije, of plaatsen dichter bij huis als Joure en Hindeloopen. Ze gebruikt bovendien ook vakantiefoto’s van andere mensen of foto’s van marktplaats.  

aankoop

In 2016 kocht het Fries Museum haar laatste werk “I am told… Cujus regni non erit finis (his kingdom shall have no end)” aan. In dit kunstwerk stelde ze het verhaal van het oude en nieuwe testament samen aan de hand van schilderijen van bekende en minder bekende meesters. Hieronder is een panorama van actuele beelden van vluchtelingen en bomaanslagen. Dit alles wordt gadegeslagen door een geïnteresseerd museumpubliek dat Van der Wal zelf fotografeerde in onder andere toonaangevende musea als het Prado in Madrid, Victoria & Albert en Tate in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam.    

Van der Wal's nieuwste werk is, samen met drie eerder aangekochte kunstwerken, te zien van 2 juli tot en met 30 oktober in het Fries Museum.

aanwinsten

Onze collectie is voortdurend in beweging. Aanwinsten werpen vaak een nieuw licht op de bestaande collectie. Daarom presenteren we die aanwinsten in een reeks tentoonstellingen. Zo heten we ze welkom in onze collectie. Het Fries Museum verzamelt kunstwerken op basis van twee thema's: ‘visies op identiteit’ en ‘visies op landschap, omgeving en ruimte’. De manier waarop we in een snel veranderende samenleving omgaan met een complex begrip als identiteit is een belangrijk vraagstuk in Friesland maar ook daarbuiten. Landschapsschilderkunst komt veel voor in de Friese kunst van de twintigste eeuw. In onze huidige samenleving en de hedendaagse kunst gaat het meer om de beleving van ruimte en de enorme veranderingen die zich in het landschap kunnen voltrekken. In de hedendaagse kunst zijn beide thema’s onveranderlijk actueel. 

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid