rijk van rotzooi

26 november 2016 t/m 4 maart 2018
rijk van rotzooi

rijk van rotzooi

In rijk van rotzooi loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Watse was twee eeuwen geleden al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde Watse een van de eerste chemische fabrieken van Nederland.

Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Het afval van de fabriek gebruikte hij opnieuw, maar ook van straatafval maakte hij nieuwe producten. Niets ging verloren, alles werd hergebruikt. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en zelfs met urine wist Watse wel raad.

In het Fries Museum kun je zelf door Watse’s laboratorium lopen. Je ontdekt daar hoe je afval slim kunt hergebruiken. Ga zelf aan de slag en leer aan de hand van oude ambachten hoe je van afval glas, verf en papier maakt. Bovendien zie je hoe je tegenwoordig met een 3D-printer plastic kan recyclen.

Rijk van Rotzooi is tot en met 4 maart 2018 te zien in het Fries Museum. De tentoonstelling en het concept zijn ontwikkeld door Saskia Meulendijks.

De tentoonstelling Rijk van Rotzooi is ontwikkeld door Museum Boerhaave en is tot stand gekomen in samenwerking met Universiteit Twente in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma “Chemistry in Everday Life” van prof. Dr. Lissa L. Roberts, Department of Science, Technology and Policy Studies.

Het ontwerp en de conceptontwikkeling van de tentoonstelling is verzorgd door Studio La Meul.

Campagnebeeld: Studio BrandendZant / Jona Kuijs

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid