gerrit benner

de kunst achter games
21 november 2014 t/m 22 maart 2015
gerrit benner

gerrit benner

Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud en het Fries Museum in Leeuwarden presenteren vanaf 4 oktober werk van Gerrit Benner in een tentoonstellingstweeluik. Het Fries Museum legt het accent op zijn vroege sprookjesachtige werk. Museum Belvédère toont zijn latere geabstraheerde landschappen en paarden. De unieke samenwerking tussen beide musea levert het meest complete overzicht op van Benners werk van de afgelopen decennia. Bij de tentoonstellingen verschijnt een rijk geïllustreerde monografie.

1
1

fries museum

In het Fries Museum is vooral werk uit Benners vroegere periode te zien, waarin hij als kunstenaar actief was in Friesland. De tentoonstelling toont zijn zoektocht, zijn experimenten en zijn inspiratiebronnen. Te zien is hoe zijn stijl steeds kleurrijker en meer expressionistisch werd.

museum belvédère

Museum Belvédère besteedt voornamelijk aandacht aan de landschappen uit Benners latere Amsterdamse periode. Deze presentatie maakt inzichtelijk hoe zijn improvisaties op het Friese landschap en het merengebied zich ontwikkelden. Eerst ontstaan zijn landschappen hoofdzakelijk intuïtief. Na verloop van tijd gaat hij steeds meer te werk met vlakken en kleuren.

samenwerking

De samenwerking die de twee belangrijkste podia van moderne kunst in Friesland aangaan is uniek en biedt de mogelijkheid om alle aspecten van Benners kunstenaarschap te belichten. Dit tentoonstellingstweeluik zien de musea als een opstap naar meer samenwerking op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

monografie

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide monografie met niet eerder gepubliceerde gegevens over het leven en werk van Gerrit Benner. De teksten werden geschreven door Doeke Sijens, Han Steenbruggen, Judith Spijksma en Saskia Bak.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid