GERRIT BENNERprijs 2021

o.c. hooymeijer
27 november 2021 t/m 6 maart 2022
GERRIT BENNERprijs 2021

GERRIT BENNERprijs 2021

o.c. hooymeijer

O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) is de winnaar van de GERRIT BENNER prijs 2021.  De beeldend kunstenaar is verkozen vanwege de belangrijke recente ontwikkeling die hij in zijn werk tot stand heeft gebracht. Hooymeijer ontvangt een geldbedrag van € 5.000 en een tentoonstelling in het Fries Museum, te zien van 27 november 2021 t/m 6 maart 2022. De kunstprijs wordt op 26 november 2021 uitgereikt door gedeputeerde Sietske Poepjes op de opening van de expositie.

o.c. hooymeijer

Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Met zijn opvallende series schilderijen en tekeningen verwierf Hooymeijer nationale bekendheid. Zijn werken waren onder andere te zien in het Natuurmuseum Fryslân, Museum Jan van der Tocht en het Amsterdams Historisch Museum.

o.c. hooymeijer
o.c. hooymeijer

kunstklimaat in friesland

De GERRIT BENNERprijs is door de provincie Fryslân in leven geroepen om het beeldende kunstklimaat een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek te vergroten. De organisatie van de prijs is in handen van Keunstwurk. Het is de 9e keer dat de provincie Fryslân de GERRIT BENNERprijs voor de beeldende kunst toekent. De titel gaat in 2021 naar een beeldend kunstenaar, die van 2019-2021 een toonaangevende ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 2023 is er weer een prijs voor een beeldend kunstenaar met werk uit een langere periode: een zogenaamde Oeuvreprijs.

Friese kunstenaars konden zich in 2021 aanmelden om in aanmerking te komen voor de GERRIT BENNERprijs 2021. Een onafhankelijke adviescommissie met leden uit het werkveld, heeft uiteindelijk drie genomineerden geselecteerd waaruit Hooymeijer de winnaar is geworden. De andere genomineerden zijn Machteld van Buren en Bouke Groen.

gerrit benner

De tweejaarlijkse provinciale GERRIT BENNER prijs is vernoemd naar de Friese schilder Gerrit Benner. Gerrit Benner (1897-1981) is geboren in Leeuwarden. Hij was de beroemdste landschapsschilder van de 20e eeuw. Hij was autodidact, opgeleid als huisschilder, maar ontwikkelde zich tot een kunstschilder van internationale allure. Werk van Gerrit Benner is te zien in het Fries Museum.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid