de dijk

de strijd tegen het water
te zien tot 31 december 2027
de dijk

de dijk

te zien tot 31 december 2027

Terpen, dijken en polders zijn de tastbare bewijzen van de strijd tegen het water. Maar Friesland is nog steeds niet af. De bodem daalt, de zeespiegel stijgt. Hoe lossen we dat op? Maak kennis met 2.000 jaar watermanagement. Bind de strijd aan met de paalworm en kijk of jij Friesland droog kunt houden.

In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk, onderdeel van Ferhaal fan Fryslan in het Fries Museum in Leeuwarden vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

rook
rook

korting woudagemaal

Het Woudagemaal en het Fries Museum geven bezoekers een leuke korting bij een gecombineerd bezoek. Op vertoon van een (gebruikt) entreeticket dat minder dan twee maanden oud is, krijgen bezoekers nu 20% korting op het entreeticket van de andere bezienswaardigheid. Of je er nu voor kiest om eerst bij het Fries Museum langs te gaan of juist eerst een kijkje komt nemen in het Woudagemaal, dat maakt niet uit. De korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen.

De expositie De Dijk in het Fries Museum en het bezoekerscentrum van het Woudagemaal zijn complementair. Gaat het in het Fries Museum om de historie van 2000 jaar leven en overleven in een delta, het Woudagemaal is de sublieme technische oplossing in de strijd tegen het water anno 1920.

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Dit UNESCO Werelderfgoed wordt al bijna 100 jaar ingezet in de Friese waterhuishouding. In het naastgelegen bezoekerscentrum wordt op een interactieve manier inzicht gegeven in de principes achter stoom, kracht, waterbeheer en de manier waarop het stoomgemaal functioneert. 

Ir.D.F. Woudagemaal, Gemaalweg 1A, 8531 PS Lemmer
Open: Di. t/m Za. 10.00 - 17.00 uur, Zo. 13:00 – 17:00 uur
www.woudagemaal.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid