à la campagne

het franse licht
van maris tot monet
à la campagne

à la campagne

het franse licht van maris tot monet

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen waren in Leeuwarden! De invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. De tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet was van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden. Ontdek onze nieuwe tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur hier!

klaprozen, boomgaarden en woeste golven

Van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. De tentoonstelling met ruim 90 schilderijen en tekeningen laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst: de zonnestralen schitteren op het water, het licht valt door de bladeren en de wind danst op het doek.

Aan de hand van publiekslievelingen en onontdekte schatten van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch maak je een reis langs de artistieke ontwikkeling van de ‘Franse blik’ op het landschap; van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme.

museum boijmans van beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van Rotterdam. Het heeft een onwaarschijnlijke mooie deelverzameling 19de eeuwse schilderijen en werken op papier, met name op het gebied van het impressionisme. Deze collectie bevat topstukken van toonaangevende kunstenaars als Monet, Cézanne, Pissarro, Renoir en Degas, aangevuld door Nederlandse meesters als Van Gogh en Breitner. Dankzij de grootschalige renovatie van het museum is het mogelijk om deelcollecties te laten reizen naar collega- instellingen in binnen- en buitenland. Bezoek ook het Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke museumdepot ter wereld.

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en is onderdeel van Arcadia 2022.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Leeuwarden-Fryslân 2028, het Mondriaan Fonds (het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed), Stichting Zabawas, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Meindersma-Sybenga Stichting en Stichting Het Sint Anthony Gasthuis.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de VriendenLoterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid