verwacht

For Every Atom Belonging To Me
As Good Belongs To You
verwacht

Vanaf 28 april 2024 laat het Fries Museum de solotentoonstelling For Every Atom… zien met recent en ouder werk van Semâ Bekirović (1977, Amsterdam). Een groot deel van haar werk is gemaakt in samenwerking met onvermoede kunstenaars, zoals bomen, de wind, dieren, planten, tijd en andere organismen en processen. Bekirović’ werk gaat dan ook over de vraag wanneer iets een kunstwerk wordt, over de status en positie van de maker en over auteurschap. De tentoonstelling is gratis te zien op zondag 28 april!

In haar werk speelt Semâ Bekirović met de veronderstelde tegenstellingen tussen de wereld in het museum en de wereld daarbuiten. In het bijzonder houdt ze zich bezig met het maakproces, waarin niet alleen de hand van de kunstenaar bepalend is, maar ook een eindeloze hoeveelheid externe condities. Zo is in het eerste deel van de tentoonstelling werk te zien dat ontstond in samenwerking met kunstenaars als meerkoeten en wilde zwijnen, maar bijvoorbeeld ook met de wind en het magnetische noorden van onze planeet. Het tweede gedeelte bestaat uit een door Bekirović gecureerde presentatie met werken van niet-menselijke kunstenaars. Deze kunstenaars hebben objecten uit het menselijke domein gebruikt als materiaal voor hun kunst, zoals een nest gemaakt van kleerhangers of een boei bedolven onder zeepokken. Zo zien we dat het niet alleen de mens is die de natuur interpreteert, maar dat ook wij onderhevig zijn aan haar interpretatie. De tentoonstelling wordt aangevuld met enkele werken uit de collectie van het Fries Museum waarop de tijd, dieren en andere krachten hun sporen hebben achtergelaten. Het grafisch ontwerp is in handen van Jan-Pieter Karper.

Publieksopening
Op zondag 28 april is de tentoonstelling For Every Atom… voor het eerst te zien, evenals de groepspresentatie Heem, waarin verschillende hedendaagse kunstenaars zich bezighouden het thema ‘thuis’. Beide tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken. Dat geldt ook voor de activiteiten die het Fries Museum doorlopend organiseert. Zo volg je een rondleiding door de tentoonstelling of ga je op tour door Leeuwarden met een stadsecoloog. Hij legt de verbinding met de natuur direct buiten het museum. Of neem deel aan de interactieve lezing van filosoof Eva Meijer over de relatie tussen mens en dier. Filmhuis Slieker vertoont Bekirović’ laatste film Once an Alien (2023). Speciaal voor families met kinderen is er de workshop Sculptures for Ants.

Over de kunstenaar
Semâ Bekirović studeerde aan de Rietveld Academie en was in 2005-2006 een resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Haar werk is op verschillende plekken tentoongesteld, onder andere bij Rozenstraat – a rose is a rose is a rose (solo, 2023); The Hayward Gallery, (solo, 2010); Het Stedelijk Museum (2007, 2013, 2015); Dutch Culture Institute, Shanghai (2010); MoMa PS1 (2012); Kunstfort Vijfhuizen (2016); Marres (2017); Nest (2018); GEM (2019); Garage Rotterdam (2020); Klub Solitaer, Chemnitz (solo, 2020); Into Nature Biënnale; Paltz Biënnale en de Brugge Triënnale (allen in 2021). De aankomende tentoonstelling in het Fries Museum is Bekirović’ eerste museale overzichtstentoonstelling sinds haar tentoonstelling in Museum Jan Cunen in 2013.

Tentoonstellingsgids
Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingsgids die nadien bewerkt wordt met forensische fingerprint poeders, waardoor alle sporen van bezoekers die het boekje hebben vastgehouden zichtbaar worden. De gebruikte exemplaren zijn daardoor unieke ‘kunstwerken’ die worden aangeboden in de museumwinkel en zo hun weg zullen vervolgen de wijde wereld in.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Fonds 21, Stichting Niemeijer Fonds en Jaap Harten Fonds.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid