world

cleanup day
world

omrin en fries museum geven startsein voor world cleanup day

Op zaterdag 16 september is het World Cleanup day. Het personeel van het Fries Museum geeft samen met Omrin op donderdag 14 september het goede voorbeeld! De directeuren van beide organisaties, Kris Callens en John Vernooij, gaan samen met medewerkers van het museum door de binnenstad van Leeuwarden om schoon schip te maken. Het afval rapen in de binnenstad is een initiatief van het Green Team van het Fries Museum. Omrin en het Fries Museum vinden elkaar in hun duurzame ambities, eerder werkten de twee Friese organisaties al samen aan de tentoonstelling Rijk van Rotzooi en in coronatijd was het fotoproject ‘Inspireer de wereld’ van Omrin te zien in de museumhal. De komende jaren breiden de organisaties hun circulaire samenwerking verder uit.

Foto Jacob van Essen
Foto Jacob van Essen

green team

Sinds 2022 is er een Green Team gevormd met inmiddels 15 enthousiaste medewerkers uit alle afdelingen van het museum. Samen heeft deze interne werkgroep actiepunten opgesteld om op diverse onderdelen van de museale werkzaamheden verduurzamingsslagen te maken. Ieder lid heeft zijn eigen doelen om mee aan de slag te gaan en het team doet doorlopend voorstellen voor circulaire en milieuvriendelijke initiatieven en alternatieven. Dit geldt voor meerdere aspecten, van inkoop van materialen en diensten tot hergebruik bij tentoonstellingsbouw. Onder de medewerkers is het enthousiasme en de bereidheid om meer aan duurzaamheid te doen groot en het Green Team denkt onder leiding van de duurzaamheidscoördinator mee over hoe en waar de musea duurzame(r)e keuzes kunnen maken.

Foto Jacob van Essen
Foto Jacob van Essen

Om te zorgen dat verduurzaming een serieus speerpunt is en structureel op de agenda staat is er binnen het museum een duurzaamheidscoördinator aangesteld.Lisa Klompe, ook projectleider tentoonstellingen bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof, gaf eerder op het Museumcongres in 2022 een drukbezochte workshop over het verankeren van verduurzaming binnen de organisatie. Namens het Fries Museum nam ze deel aan het Koploperproject, een initiatief van Toerisme Alliantie Friesland, Circulair Friesland, Ynbusiness, de Provincie Fryslân en DZyzzion. Daarnaast werd ze eerder dit jaar geselecteerd voor het Creative Climate Leadership (CCL) Benelux. Dit internationale programma is ontwikkeld om een creatieve klimaatbeweging te mobiliseren en te verbinden. CCL Benelux wordt georganiseerd door de Britse non-profitorganisatie Julie’s Bicycle, die al ruim 15 jaar ervaring heeft in het adviseren en activeren van de kunst en cultuursector.

Het Fries Museum werkt actief aan een groenere bedrijfsvoering in de strijd tegen klimaatverandering. Het museum wil bijdragen aan de Sustainable Development Goals en aan de brede welvaart voor de regio. Meer weten over de ambities en uitdagingen van het museum? Kijk op www.friesmuseum.nl/duurzaamheid

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid