icons

voorverkoop gestart
vanaf 11 september te zien
icons

De voorverkoop voor de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery in het Fries Museum is begonnen. Eenmalig komt de uitmuntende collectie (zelf)portretten van Londen naar Nederland. Icons toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone internationale kunstenaars, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de ruim 100 werken zijn wereldberoemde iconen als Koningin Elizabeth I, William Shakespeare, Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Kaartjes zijn vanaf nu verkrijgbaar via friesmuseum.nl/tickets. Icons is van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 te zien in Leeuwarden.

Al sinds de prehistorie zijn we gefascineerd door de menselijke beeltenis. Hoe zien we anderen en hoe willen we dat de ander ons ziet? Nog steeds zijn portretten van groot belang om status en zelfbeeld te (be)vestigen. Icons laat zien hoe meesters uit de westerse traditie uiting hebben gegeven aan die fascinatie door de eeuwen heen. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde & verlies. Onder de reizende schilderijen is een spectaculair portret van Koningin Elizabeth I uit 1575. Oogverblindende kleding en juwelen symboliseren haar rijkdom en gezag. Ook een zelfportret van de gevierde hedendaagse kunstenaar David Hockney komt naar Leeuwarden. Zonder voorbereidende schetsen of fotografische referenties zette hij zichzelf rechtstreeks levensgroot op het doek. De tentoonstelling wordt aangevuld met diverse werken uit de verzameling van het Fries Museum, waar portretkunst een lange traditie kent en identiteit eveneens een belangrijk thema is. De toegevoegde werken illustreren de dwarsverbanden tussen de Engelse en de Friese collectie. Bij de tentoonstelling verschijnt zowel een Nederlandstalige als Engelstalige catalogus.

Nicholas Hilliard, Queen Elizabeth I, circa 1575 © National Portrait Gallery, Londen. Aangekocht met dank aan Art Fund (1965)
Nicholas Hilliard, Queen Elizabeth I, circa 1575 © National Portrait Gallery, Londen. Aangekocht met dank aan Art Fund (1965)
Shirin Neshat, Malala Yousafzai, 2018 © National Portrait Gallery, Londen
Shirin Neshat, Malala Yousafzai, 2018 © National Portrait Gallery, Londen

national portrait gallery

De National Portrait Gallery in Londen werd opgericht in 1856. Met meer dan 215.000 werken heeft het museum de grootste portretcollectie ter wereld. De portretten vertellen de verhalen van invloedrijke mannen en vrouwen uit de geschiedenis. Het museum is tot het voorjaar van 2023 gesloten voor het publiek. Gedurende deze periode deelt de Gallery door middel van verschillende partnerships en samenwerkingsverbanden honderden stukken uit de collectie, waaronder werken die zelden worden uitgeleend.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de National Portrait Gallery, Londen en het Fries Museum.

Icons wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, BankGiro Loterij, Wassenbergh-Clarijs-Fonteinstichting, Meindersma Sybenga Stichting, Old Burger Weeshuis, Leeuwarder Ondernemersfonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de BankGiro Loterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid