roze zaterdag

16 oktober 2021
lhbti rondleiding
roze zaterdag

lhbti rondleiding tijdens roze zaterdag

16 oktober in het fries museum

Op zaterdag 16 oktober kleurt heel Leeuwarden roze tijdens de landelijke viering van Roze Zaterdag. Een dag vol gesprekken, muziek, versierde boten en feest: Roze Zaterdag geeft een positieve impuls aan de bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Het Fries Museum viert Roze Zaterdag met een rondleiding door Icons en het Fries Verzetsmuseum met een focus op de LHBTI-gemeenschap. Aanmelden voor deze rondleiding kan via friesmuseum.nl

Tijdens deze All-Inclusive Tour komen rebellen, iconen en voorvechters aan bod waarvan de identiteit op het gebied van seksualiteit of gender anders is dan de vaak heersende norm. Onder leiding van museumdocent Eric de Groot worden hun verhalen in zowel het Fries Verzetsmuseum als de nieuwe tentoonstelling Icons belicht. Met de tour staat het Fries Museum stil bij hoe diversiteit in seksualiteit en gender al sinds jaar en dag een symbool is van vrijheid en emancipatie, en hoe dat al eeuwen een kleurrijk onderdeel van de mensheid is. De tour vindt plaats op zaterdag 16 oktober om 12:15, 13:45 en 15:15 uur en duurt ongeveer een uur. Een coronatoegangsbewijs is, net als bij het reguliere museumbezoek, niet nodig.

roze zaterdag in leeuwarden
Het museum verzorgt de All-Inclusive Tour in het kader van Roze Zaterdag, die dit jaar georganiseerd wordt in Leeuwarden. Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van Gay Pride Parade en vindt sinds 1977 jaarlijks in en andere stad plaats. De thema- en feestdag heeft naast ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Op 16 oktober 2021 wordt in Leeuwarden een groots feest georganiseerd waarin bekrachtigd wordt dat je in Fryslân mag zijn wie je bent. In het centrum van de stad staan verschillende podia, met veel cultuur, muziek en een informatiemarkt. Kijk voor het hele programma op de website van Roze Zaterdag. 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid