kwadrant groep

samenwerking verlengd
en onthulling borduurinstallatie
kwadrant groep

samenwerking fries museum en kwadrantgroep verlengd

Het Fries Museum en zorgorganisatie KwadrantGroep verlengen hun samenwerking. Als onderdeel van het partnership organiseert het museum samen met medewerkers van KwadrantGroep diverse activiteiten voor kwetsbare ouderen. Zo opende borduurkunstenaar Floor Nijdeken vandaag in woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden een borduurinstallatie voor de bewoners.

Het Fries Museum en KwadrantGroep werken sinds 2020 samen. De organisaties vinden elkaar in de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. Een team museumdocenten volgde een training voor het rondleiden van mensen met dementie. Bij deze aandoening wordt het kortetermijngeheugen aangetast. Door in de speciale rondleidingen juist het langetermijngeheugen aan te spreken wordt sociaal contact gestimuleerd en neemt het zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe bij mensen met dementie.

borduren op locatie

Doordat het Fries Museum, net als alle andere musea in Nederland, momenteel gesloten is komt het museum naar de bewoners. Eerder al organiseerde het Fries Museum ‘Kunstpraatmiddagen’ op locaties van KwadrantGroep. Hierin deelden bewoners een verhaal met een museummedewerker aan de hand van een erfgoedobject of een kunstwerk. Speciaal voor de tentoonstelling Haute Bordure maakte kunstenaar Floor Nijdeken, samen met studenten Creatief Vakman van het Friesland College, een kleinere versie van zijn borduurinstallatie. Op deze interactieve installatie kunnen bewoners gezamenlijk werken aan een borduurstuk. De installatie werd maandag 3 mei door Nijdeken overhandigd aan twee bewoners van Greunshiem, die de eerste steken hebben gezet.

De borduurinstallaties van Floor Nijdeken zijn ook te bewonderen in de hal van het Fries Museum en zullen, als het museum opent, toegankelijk zijn voor alle bezoekers om gezamenlijk te werken aan een borduurstuk. Met zijn installatie wil Nijdeken, onder de noemer van Crossover Collective, mensen meer met elkaar in contact brengen; iets dat extra belangrijk is in deze moeilijke en soms eenzame tijden voor de bewoners van het wooncentrum.


persoonsgerichte zorg
Zowel KwadrantGroep als het Fries Museum zijn blij met de verlenging van de samenwerking. Ester Kuiper, lid van de Raad van Bestuur van KwadrantGroep: “Juist in deze tijd is het belangrijk dat we de samenwerking kunnen voortzetten.  Bewoners en cliënten ervaren meer plezier en zingeving omdat we met het Fries Museum deze culturele activiteiten kunnen bieden.”

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, BankGiro Loterij en Ir. Abe Bonnema Stichting.

bewoners van wooncentrum greunshiem in leeuwarden leggen eerste steken aan de borduurinstallatie van floor nijdeken (links).  foto door ruben van vliet
bewoners van wooncentrum greunshiem in leeuwarden leggen eerste steken aan de borduurinstallatie van floor nijdeken (links).  foto door ruben van vliet
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid