nieuwe conservator

moderne en hedendaagse kunst
fries museum
nieuwe conservator

judith spijksma

nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst

Judith Spijksma is vanaf 1 juni 2021 de nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Zij bekleedt momenteel dezelfde positie bij het Dordrechts Museum. Met deze jonge, ervaren conservator kan het Fries Museum zijn herkenbare, spraakmakende positie in de hedendaagse kunst uitstekend versterken.

‘Ik kijk er erg naar uit om weer in Friesland aan de slag te gaan. Het Fries Museum heeft in omvang de derde collectie hedendaagse kunst in Nederland. Het is geweldig om daar verwervingen voor te doen die ook de Collectie Nederland verrijken en tentoonstellingen te maken die een relatie leggen met Friesland, relevant zijn voor Nederland en ook internationale allure hebben. Daarnaast wil ik de lijn voortzetten die is ingezet door mijn voorganger Hanne Hagenaars door meer aandacht te besteden aan de hedendaagse kunst in Friesland’, aldus Judith Spijksma. Directeur Kris Callens is trots op de benoeming: ‘Judith heeft aansprekende ideeën op het gebied van verwervingen en tentoonstellingen. Als conservator heeft ze haar sporen verdiend in Dordrecht. Met Judith aan boord kan het Fries Museum zijn groeiende rol als nationaal spraakmakende plek voor hedendaagse kunst ten volle waarmaken. Vanuit haar vorige periode bij het Fries Museum kent zij de Friese infrastructuur voor hedendaagse kunst goed; het museum kan daar de komende tijd dan ook meer voor gaan betekenen. Ik kijk erg uit naar de hernieuwde samenwerking.’

judith spijksma
Judith Spijksma studeerde kunstgeschiedenis en curatorial studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 2014 werkte ze bij het Fries Museum als medewerker hedendaagse en moderne kunst, als projectleider en als curator van onder andere de zeer succesvolle tentoonstellling Escher op reis. Vanaf 2018 heeft ze als conservator bij het Dordrechts Museum de hedendaagse en moderne kunst een sterke en herkenbare positie weten te geven. Zij is als co-curator verbonden aan de eerstvolgende editie van Into Nature, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in het Drentse landschap. Naast curator is Spijksma tevens actief als adviseur bij onder andere het Mondriaan Fonds.

fries museum
Het Fries Museum in Leeuwarden organiseert talloze activiteiten en uiteenlopende tentoonstellingen, zoals de blockbusters Alma-Tadema, klassieke verleiding, Escher op reis en Wij Vikingen. Ook heeft het museum een spraakmakend programma met hedendaagse presentaties als Phantom Limb, Éric Van Hove: Fenduq, Other.Worldly en Taus Makhacheva: It’s possible to raise the ceiling a bit.

Judith Spijksma
Judith Spijksma
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid