portret uit tentoonstelling

portret uit tentoonstelling

fries verzetsmuseum verwijdert portret peter janssen uit tentoonstelling

Sinds begin dit jaar laat het Fries Verzetsmuseum een presentatie zien waarin elf Friezen met uiteenlopende achtergronden hun eigen verhaal over vrijheid vertellen. Dierenrechtenactivist Peter Janssen is een van de geportretteerden in Vrijheid Nu. Vorige week werd Janssen veroordeeld voor brandstichting bij een eendenslachterij, wat voor het museum de aanleiding vormt zijn portret niet langer te laten zien.

In de tentoonstelling verkende het verhaal van Peter Janssen de grenzen van de vrijheid om op te komen voor idealen. Hij vertelde dat hij vindt dat mens en dier gelijke rechten hebben en dat hij bereid is zijn eigen vrijheid voor zijn activisme op te offeren. Nu Janssen is veroordeeld voor een misdrijf waarbij de algemene veiligheid in gevaar is gebracht, vindt het museum zijn verhaal niet langer een geschikt uitgangspunt voor het gesprek over vrijheid.

friezen over vrijheid
In de tentoonstelling Vrijheid Nu onderzoeken we aan de hand van persoonlijke verhalen wat het is om in 2020 in Fryslân vrij te zijn. In de presentatie zijn indringende portretten van Marieke Kijk in de Vegte en Kees Muizelaar te zien, samen met openhartige interviews door Sippy Tigchelaar en Sjoerd Litjens. De tentoonstelling vertelt bijvoorbeeld het verhaal van Gerda uit Leeuwarden. Zij heeft een lang en toegewijd kerkelijk leven achter zich. Tot haar vijftigste was ze getrouwd met een dominee. Het besluit om haar leven te willen delen met een vrouw had en heeft grote gevolgen. Of Meysam, die zijn passie voor dansen ontdekte op jonge leeftijd. In Iran, binnen het streng Islamitische gezin waarin hij opgroeide, was en is er voor dansen geen ruimte. Nu heeft hij een eigen dansschool en geeft op verschillende plekken in Friesland dansles aan kinderen.
 
Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.
 
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid