nieuws

fries museum
nieuws

vikingschedel

Het Fries Museum krijgt een bijzondere bruikleen uit Zweden voor de tentoonstelling Wij Vikingen. Vanuit het Gotlands Museum in Visby komt een schedel van een Zweedse Viking. De voortanden van de schedel zijn gevijld, een typisch gebruik onder Vikingen. Het is voor het eerst dat een dergelijk object te zien is in Nederland. De schedel is vanaf 19 oktober te zien in de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum in Leeuwarden.

Schedel met gevijlde tanden, 9de - 11de eeuw, gevonden in Gotland, been, bruikleen Gotlands Museum, Visby, Zweden. Foto: Ruben van Vliet
Schedel met gevijlde tanden, 9de - 11de eeuw, gevonden in Gotland, been, bruikleen Gotlands Museum, Visby, Zweden. Foto: Ruben van Vliet

Om hun tegenstanders angst aan te jagen, vijlden sommige Vikingen groeven in hun voortanden. Dat is ook te zien aan de tanden van deze Zweedse Viking. De lijnen zitten diep in het tandglazuur en zijn aangebracht door iemand met ervaring. Voor een extra schrikwekkend effect zijn de groeven waarschijnlijk ooit gevuld geweest met pigment, zoals kool of een andere kleurstof.

wij vikingen
Vanaf 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Wij Vikingen. Aan de hand van archeologische schatten ontdekt de bezoeker dat ‘Viking’ geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen. De Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

De tentoonstelling Wij Vikingen wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, LF2028, Gemeente Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting St. Anthony Gasthuis, Vaderlandsch Fonds, Meindersma-Sybenga Stichting, Leeuwarder Ondernemerfonds, Stichting Siebolt Foundation, Directie der Oostersche Handel en Reederijen, Boelstra Olivier Stichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds en de Vrienden van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid