nieuws

fries museum
nieuws

tweede plek voor escher op reis

bij museumtijdschrift tentoonstellingsprijs 2019

De tentoonstelling Escher op reis van het Fries Museum is tweede geworden in de strijd om de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in het Kunstmuseum Den Haag. Het Drents Museum wist de meeste stemmen in de wacht te slepen met Iran, Bakermat van de beschaving en won daarmee een geldbedrag van € 10.000. Op de derde plek eindigde Stedelijk Museum Amsterdam met Studio Drift: Coded Nature. Meer dan 16.000 museumliefhebbers brachten een stem uit op hun favoriete tentoonstelling van het afgelopen seizoen.

Uit de motivatie om op Escher op reis te stemmen blijkt volgens Museumtijdschrift dat men ‘de tentoonstelling waardeert als een schitterende reis langs fantasie en wetenschap, waarbij de nadruk op Eschers geboorte in Leeuwarden een bijdrage levert aan het zelfbewustzijn van de Friezen.’ De tentoonstelling trok vorig jaar 256.450 bezoekers naar Leeuwarden. Daarmee was het de best bezochte tentoonstelling ooit voor het Fries Museum.

escher op reis
Van 28 april tot en met 28 oktober 2018 haalde het Fries Museum M.C. Escher terug naar zijn geboortestad Leeuwarden. In Escher op reis volgde je zijn ontwikkeling van grafisch talent tot wereldberoemd kunstenaar. Met meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen trad je in de voetsporen van de reislustige graficus, die in Italië en Spanje inspiratie vond voor zijn bekendste werken. Via een audiotour, ingesproken door topacteur Pierre Bokma, konden bezoekers in de huid van de kunstenaar kruipen. Het innovatieve tentoonstellingsontwerp van XPEX Amsterdam versterkte de beleving van Eschers leven en werk. In de Escherstudio, nagebouwd naar voorbeeld van zijn werkplaats in Rome door art-director Leo Zandvliet, was het mogelijk een digitale houtsnede maken. Ook kunnen bezoekers daar een selfie maken met de bol waarin de studio gereflecteerd werd; een knipoog naar het topstuk Hand met spiegelende bol (1935).

ongekend succes
De tentoonstelling was vanaf het begin populair. Het museum was vrijwel elke dag uitverkocht en verruimde daarom meermaals de openingstijden. Om het succes van de tentoonstelling te vieren trakteerde het Fries Museum de 50.000ste, de 100.000ste, de 150.000ste en de 200.000ste bezoeker op een originele prent van M.C. Escher. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling met gemiddeld een 8,4 beoordeelden. NRC gaf de ‘prachtige expositie’ vijf sterren en noemde de tentoonstelling ‘adembenemend’ en ‘verbluffend mooi uitgelicht’. In de Leeuwarder Courant werd de ‘uitzonderlijke belichting’ eveneens bejubeld. BBC kroonde Escher op reis tot ‘het artistieke hoogtepunt van Culturele Hoofdstad’ en New Scientist sprak van een ‘fraaie, verhelderende en veelomvattende tentoonstelling die absoluut een bezoek waard is’.

museumtijdschrift tentoonstellingsprijs
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing voor de beste tentoonstelling van het culturele jaar. De prijs is in 2018 gelanceerd ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland. In aanmerking kwamen tentoonstellingen die in de periode augustus 2018 t/m juli 2019 te zien waren in een Nederlands museum. Een vakjury stelde een top 10 samen, waarna het publiek op de favoriet kon stemmen. Andere genomineerden waren Teylers Museum, Museum het Valkhof, Centraal Museum, Museum Boijmans van Beuningen, Kunstmuseum Den Haag, Van Gogh Museum en Museum de Pont. De verkiezing is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie.
 

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING, het Blockbusterfonds, het Mondriaan Fonds, de Gemeente Leeuwarden, St. Anthony Gasthuis, De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Aegon, Provinsje Fryslân en de BankGiro Loterij. Speciale dank gaat uit naar Mark Veldhuysen (M.C. Escher Stichting), Federico Guidiceandrea en Robin Lutz.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid