nieuws

fries museum
nieuws

samenwerking met roc friese poort

fries museum en roc friese poort gaan samenwerking aan voor bouw vikingschip

02 juli 2020

Het Fries Museum en ROC Friese Poort zijn een samenwerking aangegaan voor de grote vikingtentoonstelling die het museum vanaf 19 oktober 2019 presenteert. Leerlingen van de opleiding maritieme techniek maken speciaal voor het museum een levensgroot vikingschip. Het schip zal in het najaar een van de blikvangers worden van de tentoonstelling. In totaal werken twaalf leerlingen zo’n tien maanden aan het vijftien meter lange schip. De tentoonstelling zal vanaf 19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020 te zien zijn in het Fries Museum in Leeuwarden.

Onder begeleiding van docenten zijn studenten van het ROC vanaf afgelopen december druk bezig met het maken van een fries vikingschip. Waar ze normaal gewend zijn met moderne technieken en metaal te werken, maken ze nu een traditioneel vaartuig met eikenhout en koperen klinknagels. Ze krijgen hierin ondersteuning van Bein Brandsma van Jachtwerf Brandsma in Augustinusga, gespecialiseerd in de bouw van houten schepen.

Foto door Marieke Balk
Foto door Marieke Balk

samenwerking
Als onderdeel van de samenwerking hebben de leerlingen bovendien bouwtekeningen en informatie gekregen van Søren Nielsen van het Vikingeskibs Museet in Roskilde, waar ook diverse bruiklenen voor de tentoonstelling vandaan komen. Nielsen bouwt in Denemarken traditionele vikingschepen en kwam in december voor een gastles naar ROC Friese Poort in Sneek. Museumdirecteur Kris Callens: “Deze samenwerking past in onze inspanning om meer te betekenen voor de grote groep leerlingen in het MBO. Vakmensen zijn namelijk essentieel voor onze samenleving. Mooi dat het museum een inspiratiebron voor deze studenten is om bijzondere dingen te maken.”

tentoonstelling
Vanaf 19 oktober 2019 werpt het Fries Museum het clichébeeld van Vikingen omver. Veel meer dan een volksstam, was viking een cultuur in het hele noordzeegebied. Vikingen was eigenlijk een werkwoord. Op viking gaan was zoiets als op rooftocht gaan. En dat deden de inwoners van Frisia ook. In de tentoonstelling onderneemt de bezoeker een spannende tocht van herkenning naar verschrikking.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid